Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Polędwica z piersi kurczaka (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (230 g)
- Bułka tarta (50 g)
- Płatki kukurydziane słodzone (100 g)
- Ogórek (350 g)
- Cebula (50 g)
Przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią krok po kroku
Zacznij od wykonania frytek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój we frytki. Wymieszaj z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i solą.
Mięso umyj i osusz. Pokrój w paski o szerokości mniej więcej 5 cm.
Jajka rozbełtaj z jogurtem (150 g), solą oraz pieprzem. Możesz mięso dodać do tej marynaty i zostawić na noc w lodówce, ale również można od razu przygotować mięso.
Płatki kukurydziane rozdrobnij na przykład za pomocą blendera lub rąk - nie za bardzo. Powinny być troszkę większe kawałki. Wymieszaj je z bułką tartą.
Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. Mięso w marynacie jogurtowej obtocz w płatkach i bułce. Układaj kawałki mięsa na blaszce. Dodaj obok ziemniaki (lub na oddzielną blaszkę. Wstaw do piekarnika i piecz razem aż ziemniaki będą miękkie lub chrupiące, około 45 minut.
Ogórki obierz i umyj, połącz z obraną i umytą cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj jogurt (80 g), sól, pieprz, przyprawę do tzatziki i sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.
Upieczone polędwiczki podawaj z ziemniakami oraz mizerią.
Więcej informacji na temat polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. Mięso oraz frytki są pieczone. Dzięki temu obniża się wartość energetyczna posiłku. Smażąc wszystko na głębokim tłuszczu wartość energetyczna jest kilka razy wyższa. Taki obiad jest świetną propozycją dla osób chcących redukować masę ciała, ale wciąż chciałyby jeść takie rzeczy. Warto do przygotowania stripsów użyć płatków kukurydzianych bez dodatku cukru.
Nie ma problemu by te danie usmażyć. Nie trzeba piec jeżeli nie lubisz takich potraw. można również użyć zamiast piekarnika frytownicy beztłuszczowej. Jest to fajne urządzenie, które z pewnością sprawdzi się podczas przygotowywania tej potrawy.
Alergeny w polędwiczkach z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Lista alergenów dla polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Płatki kukurydziane słodzone
Wartości odżywcze polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.