Polędwiczki z dorsza z piekarnika

Opublikowano: 11.10.2021 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone polędwiczki z dorsza
Polędwiczki z dorsza z piekarnika
Polędwiczki z dorsza z piekarnika to świetna propozycja na pyszną rybę bez panierki. Ryba pieczona w piekarniku jest soczysta i dużo mniej kaloryczna niż smażona wersja.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
429 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica z dorsza (500 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Ser Feta (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika krok po kroku

Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Polędwicę z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym.

Ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieć nożem i dodaj do sosu.

Na wierzch pokrusz ser feta i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Rybę podawaj z sosem posypanym natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z dorsza z piekarnika

Polędwiczki z dorsza z piekarnika to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczone polędwiczki zawierają mniej kalorii i są bardzo soczyste. Przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Zapiekane w sosie polędwiczki z dorsza przygotujesz z następujących produktów spożywczych: pomidory w puszce, czosnek, cebula, natka pietruszki, masło klarowane, polędwica z dorsza, sól, pieprz oraz ser feta.

Jak zrobić polędwiczki z dorsza z piekarnika? Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę aż będzie złota. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Polędwicę z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieć czosnkiem i dodaj do sosu. Na wierzch pokrusz ser feta i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Rybę podawaj z sosem posypaną natką pietruszki.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Insulina jest hormonem dzięki któremu glukoza pozyskana z pożywienia może trafić do mięśni.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.

Podsumowując już wiesz ile czasu piec dobre polędwice w sosie. Danie jest idealne na święta oraz szybki obiad dla całej rodziny. Pieczone mięso z dorsza jest niskokaloryczne i zawiera cenne składniki mineralne.

Alergeny w polędwiczkach z dorsza z piekarnika

Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki z dorsza pieczone w piekarniku to doskonałe danie dla osób na dietach redukcyjnych lub dbających o linię. Ryby powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów omega 3 oraz jodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
95.46
429.57
Białko (g)
7.23
32.55
Fenyloalanina (mg)
0.28
1.26
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
5.09
22.89
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
17.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.35
24.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.74
16.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
7.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.32
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
1.28
Cholesterol (mg)
29.35
132.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
44.22
198.97
Witamina B6 (mg)
0.19
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.11
Witamina C (mg)
5.45
24.52
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.18
Witamina E (mg)
0.84
3.76
Retinol (µg (mcg))
39.03
175.62
Tiamina (mg)
0.08
0.36
Ryboflawina (mg)
0.14
0.61
Niacyna (mg)
1.21
5.45
Foliany (µg (mcg))
14.05
63.24
Beta karoten (µg (mcg))
61.49
276.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
218.97
985.38
Potas (mg)
268.84
1209.77
Wapń (mg)
76.16
342.73
Fosfor (mg)
109.92
494.64
Magnez (mg)
20.97
94.38
Żelazo (mg)
0.77
3.46
Cynk (mg)
0.58
2.60
Miedź (mg)
0.10
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z dorsza z piekarnika 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z dorsza z piekarnika

Koszt składników
78.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
500 g
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koszt składników
78.60