Polędwiczki z dorsza smażone
- Polędwica z dorsza (500 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - do panierki (200 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na polędwiczki z dorsza smażone krok po kroku
Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki oprósz solą i pieprzem.
Przygotuj dwie miseczki: do jednej wbij jajka i rozbełtaj (możesz dodać ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy lub cytrynowy, czy tymianek), a do drugiej wsyp mąkę.
Panierowanie ryby zacznij od obtoczenia ją w mące, następnie zanurz w jajku i ponownie w mące. Tak postępuj z resztą ryby.
Ryby w panierce smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru z każdej strony.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Dorada z grilla
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat polędwiczek z dorsza smażonych
Polędwiczki z dorsza smażone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie ryb. Są łatwe w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem.
Przepis na smażone polędwiczki z dorsza to doskonała opcja na pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Dowiesz się z niego jak usmażyć rybę w panierce, by była smaczna i chrupiąca. To dobre danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować. Smażony dorsz to nieco mniej zdrowa wersja ter ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie, to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepsze polędwiczki z dorsza na patelni, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wystarczy tylko kilka chwil, by w całości go przygotować. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. Ryba smażona w mące jest bardzo pyszna i chrupiąca. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.
Alergeny w polędwiczkach z dorsza smażonych
Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza smażonych
Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.