Polędwiczki z dorsza smażone

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki z dorsza i cytryny
Polędwiczki z dorsza smażone
Polędwiczki z dorsza smażone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie ryb. Są łatwe w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
2559 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica z dorsza (500 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - do panierki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na polędwiczki z dorsza smażone krok po kroku

Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki oprósz solą i pieprzem.

Przygotuj dwie miseczki: do jednej wbij jajka i rozbełtaj (możesz dodać ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy lub cytrynowy, czy tymianek), a do drugiej wsyp mąkę.

Panierowanie ryby zacznij od obtoczenia ją w mące, następnie zanurz w jajku i ponownie w mące. Tak postępuj z resztą ryby.

Ryby w panierce smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru z każdej strony.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z dorsza smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z dorsza smażonych

Polędwiczki z dorsza smażone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie ryb. Są łatwe w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem.

Przepis na smażone polędwiczki z dorsza to doskonała opcja na pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Dowiesz się z niego jak usmażyć rybę w panierce, by była smaczna i chrupiąca. To dobre danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować. Smażony dorsz to nieco mniej zdrowa wersja ter ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie, to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepsze polędwiczki z dorsza na patelni, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wystarczy tylko kilka chwil, by w całości go przygotować. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. Ryba smażona w mące jest bardzo pyszna i chrupiąca. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.

Alergeny w polędwiczkach z dorsza smażonych

Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza smażonych

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
568.69
2559.11
Białko (g)
7.26
32.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.09
36.40
Węglowodany przyswajalne (g)
8.09
36.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
56.19
252.87
Tłuszcze nasycone (g)
4.39
19.74
Tłuszcze nienasycone (g)
51.81
233.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
36.71
165.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.10
67.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.49
155.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
23.88
107.45
Potas (mg)
136.51
614.29
Wapń (mg)
9.92
44.65
Żelazo (mg)
0.82
3.71
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z dorsza smażonych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z dorsza smażonych

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
500 g
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
do panierki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
64.00