Polędwiczki z dorsza pieczone
- Polędwica z dorsza - 2 sztuki (400 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Limonka - 1 sztuka (60 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na polędwiczki z dorsza pieczone krok po kroku
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
Umieść polędwiczki z dorsza w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw dorsza w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz polędwiczki z dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Dorada z grilla
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat polędwiczek z dorsza pieczonych
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na polędwiczki z dorsza pieczone. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: polędwica z dorsza, oliwa z oliwek, sok z limonki, czosnek.
Zatem, jak zrobić polędwiczki z dorsza pieczone najlepsze na obiad?
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Umieść polędwiczki z dorsza w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw dorsza w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz polędwiczki z dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są moje polędwiczki z dorsza pieczone, po kilku minutach są dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak upiec rybę przygotuj je w swoim domu i zobacz, jakie są smaczne, z pewnością będą pyszne dla każdego domownika.
Alergeny w polędwiczkami z dorsza pieczone
Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza pieczonych
W podobny sposób przygotujesz każdy rodzaj ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.