Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Opublikowano: 08.10.2021 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podane na białym talerzu.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to pyszne danie, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub kolację ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
424 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Masło klarowane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony.

Następnie dodaj cebulę i podsmaż razem, na koniec dodaj suszone pomidory w całości, zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego należy się z nią delikatnie obchodzić. Ze względu na niską zawartość tłuszczu przeciągnięta robi się sucha i łykowata, dlatego staraj się nie smażyć jej zbyt długo. Przepis na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania polędwiczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, suszone pomidory, cebula, śmietana kwaśna 18%, masło klarowane, natka pietruszki oraz sól i pieprz.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony, dodaj cebulę i podsmaż razem, na koniec dodaj suszone pomidory w całości, zmniejsz ogień i dodaj śmietanę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu do naszych tkanek. Jest także źródłem pełno wartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.

Podsumowując pyszne polędwiczki z suszonymi pomidorami to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwiczki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Danie możesz podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub makaronu oraz sałatki ze świeżych warzyw.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Danie jest także dobrym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Likopen zawarty w pomidorach jest naturalnym antyutleniaczem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
169.74
424.35
Białko (g)
10.45
26.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.49
16.22
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
12.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.71
29.28
Tłuszcze nasycone (g)
6.64
16.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
12.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
10.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
2.30
Cholesterol (mg)
51.57
128.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
69.22
173.04
Witamina B6 (mg)
0.42
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.66
Witamina C (mg)
19.15
47.87
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.33
Witamina E (mg)
0.29
0.72
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.87
142.17
Tiamina (mg)
0.47
1.18
Ryboflawina (mg)
0.25
0.62
Niacyna (mg)
3.54
8.85
Foliany (µg (mcg))
8.35
20.87
Beta karoten (µg (mcg))
24.04
60.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
75.04
187.61
Potas (mg)
490.39
1225.98
Wapń (mg)
32.52
81.30
Fosfor (mg)
148.22
370.54
Magnez (mg)
29.30
73.26
Żelazo (mg)
0.94
2.34
Cynk (mg)
1.04
2.59
Miedź (mg)
0.13
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami

Koszt składników
42.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
42.20