Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (40 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.
Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj je do garnka z mięsem i podsmaż.
Zalej wszystko bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw całość solą, pieprzem i natką pietruszki.
Duś na małym ogniu przez 40 minut, aż do miękkości mięsa.
Dodaj do odrobiny wywaru śmietanę i porządnie wymieszaj.
Całość przelej do sosu i wymieszaj.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość aromatycznych grzybów, które czynią tą potrawę tak pyszną. W takiej wersji obok tych polędwiczek ciężko jest przejść obojętnie. Kuszą idealną formą, miękkością i wspaniałym smakiem. Będą świetną opcją na pyszny i sycący posiłek. Są naprawdę uniwersalną bazą, dlatego można je podawać z kaszą, ziemniakami czy kluskami. To również świetna opcja na obiad dla najmłodszych domowników, ze względu na bardzo łagodny smak tego dania.
Przepis na polędwiczki z pieczarkami jest niezwykle łatwy i całość można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Na pewno poradzą sobie z tym daniem nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gotowaniem, dlatego, że jest ono niezwykle nieskomplikowane. Powstaje w kilkanaście minut, a w czasie gdy się gotuje można przygotować do niego pyszne dodatki. Choć przepis jest naprawdę łatwy, to wcale nie oznacza, że danie jest nudne, wręcz przeciwnie, ze względu na wspaniały smak jest bardzo interesujące.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, które zaskoczą wszystkich pysznym i wyrazistym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury powstają polędwiczki idealne. Bardzo delikatne, kruche i miękkie. Schowane w gęstym i aromatycznym sosie, z dodatkiem pieczarek. To ogromna gratka dla wszystkich miłośników grzybów pod każdą postacią. W tym przepisie pieczarki w sosie specjalnie zostały pozostawione w dość dużym rozmiarze, by były jak najbardziej wyczuwalne w sosie. To sprawia, że danie jest niezwykle smaczne.
Polędwiczki w sosie są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Pyszny kremowy sos ze śmietanką miło otula mięso i nadaje mu idealnego smaku. Choć całość jest dość łagodna, to dzięki grzybom smakuje naprawdę dobrze. To idealna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych potraw w tradycyjnej odsłonie. Polędwiczki duszone z cebulą smakują naprawdę wybornie i na pewno zyskają wielu fanów. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić najlepsze mięso wieprzowe w kremowym sosie.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z pieczarkami
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z pieczarkami
Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w diecie, ze względu na możliwy negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny i trawienny.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.