Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
- Masło (50 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym krok po kroku
Polędwicę dopraw solą i pieprzem.
Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Obierz marchew i pokrój w słupki.
Podsmaż cebulę i marchew.
Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną.
Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje.
Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka.
Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno się jej gotować zbyt długo. Przepis na polędwiczki w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, marchew, natka pietruszki, koper, masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, białe wino, olej rzepakowy.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym? Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i pokrój w słupki. Podsmaż cebulę i marchew. Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną. Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka. Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując pyszne polędwiczki w sosie sprawdzą się na obiad i kolację. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwiczki świetne smakują podane z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie własnym
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica gotowana jest nisko kaloryczna i nie zawiera dodatku dużej ilości tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.