Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczki są daniem eleganckim i świetnie sprawdzają się na bardziej uroczyste okazje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
382 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
  • Masło (50 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym krok po kroku

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Podsmaż cebulę i marchew.

Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną.

Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka.

Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno się jej gotować zbyt długo. Przepis na polędwiczki w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, marchew, natka pietruszki, koper, masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, białe wino, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym? Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i pokrój w słupki. Podsmaż cebulę i marchew. Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną. Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka. Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszne polędwiczki w sosie sprawdzą się na obiad i kolację. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwiczki świetne smakują podane z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie własnym

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica gotowana jest nisko kaloryczna i nie zawiera dodatku dużej ilości tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
131.86
382.41
Białko (g)
7.69
22.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
6.09
17.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.98
14.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
7.46
21.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
7.83
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
13.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
10.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
3.60
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.42
85.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
204.65
593.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.76
16.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.30
Witamina E (mg)
0.30
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.82
66.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.60
7.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.61
36.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1765.10
5118.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
36.35
105.43
Potas (mg)
277.24
803.99
Wapń (mg)
21.54
62.48
Fosfor (mg)
104.10
301.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.86
51.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.95
Cynk (mg)
0.78
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych w sosie własnym 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie własnym

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Wino białe wytrawne
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
67.00