Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 500 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
- Bulion warzywny 1 ml 1 szklanka
- Pieczarki 500 g
Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
Olej rozgrzej mocno na patelni, wrzuć mięso i usmaż krótko.
Wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, rozgnieciony czosnek i drobno pokrojone pieczarki.
Całość zalej śmietaną i wymieszaj, po chwili wlej bulion.
Gotuj do miękkości mięsa i połączenia się wszystkich składników.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo pieczarkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym, które możesz podawać całej swojej rodzinie na obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym, powstaną z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, śmietankę 30% tłuszczu, pieczarki, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.
Zatem, jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wrzuć pokrojone pieczarki, wlej śmietankę i bulion, duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie.
Śmietankę o zawartości 30% tłuszczu możesz zamienić na tę o zawartości 18% tłuszczu.
Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.
Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Po chwili pyszne polędwiczki w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarki są dobre do spożycia.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz jak prosta w przygotowaniu, jest duszona polędwica wieprzowa. Po krótkim czasie smaczne i soczyste polędwiczki wieprzowe będą dobre do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo pieczarkowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo pieczarkowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo pieczarkowym
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny