Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
- Musztarda - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym krok po kroku
Mięso dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i krótko obsmaż.
Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.
Zalej całość śmietanką, po chwili dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym, które możesz podawać całej swojej rodzinie na obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym, powstaną z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, śmietankę 30% tłuszczu, musztardę, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.
Zatem, jak zrobić polędwiczki w sosie śmietanowo musztardowym na obiad?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej śmietankę i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Śmietankę o zawartości 30% tłuszczu możesz zamienić na tę o zawartości 18% tłuszczu.
Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.
Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Po chwili pyszne polędwiczki w sosie śmietanowo musztardowym są dobre do spożycia.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest duszona polędwica wieprzowa. Po krótkim czasie smaczne i soczyste polędwiczki wieprzowe będą dobre do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym
Śmietankę 30% tłuszczu możesz zastąpić śmietanką z nieco niższą zawartością tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.