Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym

Opublikowano: 02.03.2022 r., 17:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe z sosem
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej w sosie śmietanowo musztardowym to świetna propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
323 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
  • Musztarda - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i krótko obsmaż.

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.

Zalej całość śmietanką, po chwili dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.

Danie podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym

Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym, które możesz podawać całej swojej rodzinie na obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym, powstaną z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, śmietankę 30% tłuszczu, musztardę, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.

Zatem, jak zrobić polędwiczki w sosie śmietanowo musztardowym na obiad?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej śmietankę i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

Śmietankę o zawartości 30% tłuszczu możesz zamienić na tę o zawartości 18% tłuszczu.

Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Po chwili pyszne polędwiczki w sosie śmietanowo musztardowym są dobre do spożycia.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest duszona polędwica wieprzowa. Po krótkim czasie smaczne i soczyste polędwiczki wieprzowe będą dobre do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Śmietankę 30% tłuszczu możesz zastąpić śmietanką z nieco niższą zawartością tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.75
323.51
Białko (g)
12.94
25.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.13
4.27
Węglowodany przyswajalne (g)
1.74
3.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.95
21.89
Tłuszcze nasycone (g)
7.63
15.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
6.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.24
76.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
82.56
165.12
Wapń (mg)
10.27
20.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo musztardowym

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Musztarda
40 g
4 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.00