Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym podane na półmisku.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to wspaniała propozycja na posiłek dla całej rodziny. Delikatne polędwiczki w kremowym sosie podać można także na uroczystą kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
543 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy 8 łyżek stołowych (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym krok po kroku

Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 4-5 cm.

Dopraw solą oraz pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Zgarnij ją na bok, dolej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron.

Na patelnię wlej śmietanę i dodaj chrzan oraz liść laurowy, gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.

Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym i nie należy ich gotować zbyt długo, gdyż zrobią się suche. Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śmietana kremówka, chrzan, cebula, olej rzepakowy, liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym? Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 4-5 cm. Dopraw solą oraz pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Zgarnij ją na bok, dolej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron. Na patelnię wlej śmietanę i dodaj chrzan oraz liść laurowy, gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżym pieczywem.

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Świetnie nadaje się dla osób dbających o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszne polędwiczki są świetne na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest bardzo aromatyczna i świetnie komponuje się podana z różnymi warzywnymi dodatkami. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwiczki zawierają także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
169.86
543.56
Białko (g)
10.98
35.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
3.18
10.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.59
8.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
12.39
39.65
Tłuszcze nasycone (g)
6.77
21.67
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
17.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
12.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
5.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.30
103.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
53.72
171.90
Potas (mg)
248.09
793.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.32
42.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
61.50