Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Chrzan (100 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym krok po kroku
Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 4-5 cm.
Dopraw solą oraz pieprzem.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Zgarnij ją na bok, dolej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron.
Na patelnię wlej śmietanę i dodaj chrzan oraz liść laurowy, gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Polędwiczki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżym pieczywem.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym i nie należy ich gotować zbyt długo, gdyż zrobią się suche. Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śmietana kremówka, chrzan, cebula, olej rzepakowy, liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym? Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 4-5 cm. Dopraw solą oraz pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Zgarnij ją na bok, dolej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron. Na patelnię wlej śmietanę i dodaj chrzan oraz liść laurowy, gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżym pieczywem.
Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Świetnie nadaje się dla osób dbających o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując pyszne polędwiczki są świetne na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest bardzo aromatyczna i świetnie komponuje się podana z różnymi warzywnymi dodatkami. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwiczki zawierają także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.