Polędwiczki wieprzowe w sosie
- Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (20 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.
Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.
Marchew obierz i pokrój w plasterki. Dodaj ją do garnka z mięsem i podsmaż przez 3-4 minuty, następnie zalej całość bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem.
Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Do całości dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.
Całość podpraw mąką i zaczekaj aż się zagotuje.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie to naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi, ze względu na cudowny smak i niezwykle kremowy sos. Polędwiczki prezentują się w tej wersji niezwykle wyśmienicie, tak że ma się ochotę sięgnąć po więcej, dlatego lepiej przygotować większą porcję tego dania. I choć całość prezentuje się naprawdę bardzo dobrze, to jego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie jest niesamowicie łatwy i szybki. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Choć danie jest niesamowicie proste, to smakuje wybornie. To zasługa idealnego połączenia duszonej marchewki, świeżej natki pietruszki i delikatnego mięsa. Całość choć naprawdę łagodna, jest idealnie podkreślona.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie, które skradną serca wszystkich domowników, a przy tym nie zmuszą cię do spędzenia całego dnia w kuchni, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Polędwiczki w takiej formie pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To idealny przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie ekspresowe receptury, które choć niepozorne skrywają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również na większych przyjęciach. Danie w takiej formie jest naprawdę lekkostrawne, to za sprawą braku śmietany, a także ostrych przypraw. Cały smak budują tutaj słodka marchew i natka pietruszki. Natkę dodać najlepiej dopiero przy końcu przygotowywania, dzięki temu nie straci ona zbyt dużo witaminy C ani smaku. To danie sprawdzi się świetnie, jeśli zastanawiasz się, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie, które choć nie zabierają zbyt dużo czasu są naprawdę smacznym daniem. To potrawa, która po pierwszym przygotowaniu na stałe zagości w twoim menu ze względu na jej wspaniały smak i aromat.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie
Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny.
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.