Polędwiczki wieprzowe smażone

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe smażone podane na patelni.
Polędwiczki wieprzowe smażone
Polędwiczki wieprzowe smażone to świetna propozycja na pyszną potrawę na kolację. Lekka polędwica w warzywach świetnie sprawdzi się na posiłek dla osób dbających o linię. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
375 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mąka ziemniaczana 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polędwiczki wieprzowe smażone krok po kroku

Polędwicę pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Cukinię pokrój w paski.

Paprykę czerwoną przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i obsmaż mięso.

Dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj curry oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 200 ml wody.

Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Polędwiczkę podawaj z pieczywem lub gotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych smażonych

Polędwiczki wieprzowe smażone to bardzo dobry pomysł na lekki posiłek dla całej rodziny. Polędwica w delikatnym sosie z warzywami jest doskonała dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na smażoną polędwicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, marchew, papryka czerwona, cukinia, mąka ziemniaczana, curry, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe smażone? Polędwicę pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz marchew i pokrój w słupki. Cukinię pokrój w paski. Paprykę czerwoną przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i obsmaż mięso. Dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut. Dodaj curry oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 200 ml wody. Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę podawaj z pieczywem lub gotowanym ryżem.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Marchew to warzywo korzeniowe, które jest świetnym dodatkiem do pieczonych i gotowanych mięs. Zawiera ona bardzo dużą ilość beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A.

Podsumowując pyszne polędwiczki to najlepsze danie obiadowe dla rodziny na kolację. Soczyste polędwiczki można podać także podczas imprezy ze znajomymi. Polędwiczki są dobre od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wiesz już jak zrobić polędwicę smażoną z warzywami. Koniecznie przygotuj danie przy najbliższej możliwej okazji.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych smażonych

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwiczki wieprzowe smażone

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych smażonych

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe smażone to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Polędwiczki zawierają także dużą ilość białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
115.63
375.81
Białko (g)
8.77
28.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
5.68
18.45
Węglowodany przyswajalne (g)
4.50
14.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
6.40
20.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
3.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
17.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
12.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
5.18
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
25.37
82.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
146.63
476.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.99
74.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.38
Witamina E (mg)
0.44
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.03
9.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.49
50.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1467.76
4770.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
33.88
110.10
Potas (mg)
307.90
1000.68
Wapń (mg)
14.37
46.69
Fosfor (mg)
116.24
377.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.24
62.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.93
Cynk (mg)
0.88
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych smażonych 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych smażonych

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
68.50