Przepis na polędwiczki wieprzowe smażone krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 800 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Cukinia 300 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy 100 ml
- Mąka ziemniaczana 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Polędwicę pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w słupki.
Cukinię pokrój w paski.
Paprykę czerwoną przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę i obsmaż mięso.
Dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut.
Dodaj curry oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 200 ml wody.
Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Polędwiczkę podawaj z pieczywem lub gotowanym ryżem.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Polędwiczki wieprzowe smażone - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach wieprzowych smażonych
Polędwiczki wieprzowe smażone to bardzo dobry pomysł na lekki posiłek dla całej rodziny. Polędwica w delikatnym sosie z warzywami jest doskonała dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na smażoną polędwicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, marchew, papryka czerwona, cukinia, mąka ziemniaczana, curry, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe smażone? Polędwicę pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz marchew i pokrój w słupki. Cukinię pokrój w paski. Paprykę czerwoną przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i obsmaż mięso. Dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut. Dodaj curry oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 200 ml wody. Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę podawaj z pieczywem lub gotowanym ryżem.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Marchew to warzywo korzeniowe, które jest świetnym dodatkiem do pieczonych i gotowanych mięs. Zawiera ona bardzo dużą ilość beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A.
Podsumowując pyszne polędwiczki to najlepsze danie obiadowe dla rodziny na kolację. Soczyste polędwiczki można podać także podczas imprezy ze znajomymi. Polędwiczki są dobre od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wiesz już jak zrobić polędwicę smażoną z warzywami. Koniecznie przygotuj danie przy najbliższej możliwej okazji.
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych smażonych
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w polędwiczkach wieprzowych smażonych
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki wieprzowe smażone
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki wieprzowe smażone
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych smażonych
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwiczki wieprzowe smażone