Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
- Polędwiczki wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Sos sojowy (20 ml)
- Miód (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie krok po kroku
W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli, oraz tymianku.
Polędwice oczywiście z błonek i natrzyj ją marynatą.
Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim polędwicę na rumiany kolor z każdej strony.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Do rękawa do pieczenia włóż cebulę, podsmażone mięso oraz pozostałą w misce marynatę. Rękaw zawiąż z dwóch stron i ułóż na blaszce do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.
Gotową polędwicę pokój na kawałki i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne polędwiczki wieprzowe warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Poza sezonem soczyste polędwiczki możesz podać z dodatkiem kiszonek, np. ogórków czy kapusty. Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sos sojowy, miód, czosnek, sól oraz tymianek.
A jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie? W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli, oraz tymianku. Polędwice oczywiście z błonek i natrzyj ją marynatą. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim polędwicę na rumiany kolor z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę, podsmażone mięso oraz pozostałą w misce marynatę. Rękaw zawiąż z dwóch stron i ułóż na blaszce do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotową polędwicę pokój na kawałki i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.
Podsumowując: smaczne polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie stanowią doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze polędwiczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych pieczonych w rękawie
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polędwiczki wieprzowe stanowią doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.