Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 22:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe na desce
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
165 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Sos sojowy (20 ml)
  • Miód (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia

Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie krok po kroku

W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli, oraz tymianku.

Polędwice oczywiście z błonek i natrzyj ją marynatą.

Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim polędwicę na rumiany kolor z każdej strony.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do rękawa do pieczenia włóż cebulę, podsmażone mięso oraz pozostałą w misce marynatę. Rękaw zawiąż z dwóch stron i ułóż na blaszce do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.

Gotową polędwicę pokój na kawałki i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie

Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne polędwiczki wieprzowe warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Poza sezonem soczyste polędwiczki możesz podać z dodatkiem kiszonek, np. ogórków czy kapusty. Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sos sojowy, miód, czosnek, sól oraz tymianek.

A jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie? W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli, oraz tymianku. Polędwice oczywiście z błonek i natrzyj ją marynatą. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim polędwicę na rumiany kolor z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę, podsmażone mięso oraz pozostałą w misce marynatę. Rękaw zawiąż z dwóch stron i ułóż na blaszce do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotową polędwicę pokój na kawałki i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.

Podsumowując: smaczne polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie stanowią doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze polędwiczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych pieczonych w rękawie

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polędwiczki wieprzowe stanowią doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
137.60
165.13
Białko (g)
16.93
20.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.81
3.37
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
3.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.10
7.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
1.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
5.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
3.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
1.60
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.42
62.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.65
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.15
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.29
Witamina E (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.80
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.39
6.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.58
3.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
131.22
157.46
Potas (mg)
345.69
414.82
Wapń (mg)
9.71
11.65
Fosfor (mg)
203.45
244.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.41
29.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.02
Cynk (mg)
1.56
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych pieczonych w rękawie

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
75.00