Polędwiczki wieprzowe pieczone
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Miód (20 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone krok po kroku
Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem.
Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Polędwicę umieść w naczyniu żaroodpornym.
Wlej śmietanę dodaj ziele angielskie, jabłko i cebulę.
Całość polej miodem i dodaj posiekane orzechy włoskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Posyp posiekanym koper.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych pieczonych
Polędwiczki wieprzowe pieczone to świetny pomysł na soczyste mięso. Polędwiczki są często omijanym przez nas mięsem ze względu na trudność przygotowania, nic bardziej mylnego. Mięso jest bardzo smaczne i proste w obróbce. Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia polędwiczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, jabłko, cebula, śmietana kremówka, koper, miód, orzechy włoskie, sól, pieprz, ziele angielskie.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone? Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Polędwicę umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej śmietanę, dodaj ziele angielskie, jabłko i cebulę. Całość polej miodem i dodaj posiekane orzechy włoskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Całość posyp posiekanym koprem.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność. Zawierają także składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń czy fosfor.
Podsumowując pyszne polędwiczki świetnie sprawdzą się na obiad. Lekko słodka polędwica pieczona z jabłkiem to danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Polędwiczki w sosie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Soczyste polędwiczki to cała filozofia miękkiego i smacznego mięsa. Pamiętaj, że nie wolno ich zbyt długo piec w piekarniku.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych pieczonych
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych pieczonych
Polędwiczki wieprzowe pieczone to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica pieczona w śmietanie jest daniem dość kalorycznym, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwróć uwagę na wielkość porcji.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.