Polędwiczki wieprzowe pieczone

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone polędwiczki wieprzowe w naczyniu
Polędwiczki wieprzowe pieczone
Polędwiczki wieprzowe pieczone to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad. Polędwiczki świetnie sprawdzą się dla osób dbających o linię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
559 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Miód (20 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone krok po kroku

Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem.

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Polędwicę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Wlej śmietanę dodaj ziele angielskie, jabłko i cebulę.

Całość polej miodem i dodaj posiekane orzechy włoskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Posyp posiekanym koper.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych pieczonych

Polędwiczki wieprzowe pieczone to świetny pomysł na soczyste mięso. Polędwiczki są często omijanym przez nas mięsem ze względu na trudność przygotowania, nic bardziej mylnego. Mięso jest bardzo smaczne i proste w obróbce. Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia polędwiczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, jabłko, cebula, śmietana kremówka, koper, miód, orzechy włoskie, sól, pieprz, ziele angielskie.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone? Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Polędwicę umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej śmietanę, dodaj ziele angielskie, jabłko i cebulę. Całość polej miodem i dodaj posiekane orzechy włoskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Całość posyp posiekanym koprem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność. Zawierają także składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń czy fosfor.

Podsumowując pyszne polędwiczki świetnie sprawdzą się na obiad. Lekko słodka polędwica pieczona z jabłkiem to danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Polędwiczki w sosie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Soczyste polędwiczki to cała filozofia miękkiego i smacznego mięsa. Pamiętaj, że nie wolno ich zbyt długo piec w piekarniku.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych pieczonych

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe pieczone to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica pieczona w śmietanie jest daniem dość kalorycznym, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwróć uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
159.87
559.54
Białko (g)
10.95
38.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.57
19.48
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
16.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
10.54
36.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
22.51
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
14.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.15
4.02
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
10.35
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.71
104.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
7.02
24.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
9.82
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.48
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.14
11.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.79
41.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.71
13.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
25.90
90.64
Potas (mg)
254.56
890.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.61
58.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
138.15
483.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.62
86.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.08
3.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych pieczonych 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych pieczonych

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
80.00