Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym krok po kroku
- Pieczarki 100 g 5 sztuk
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Natka pietruszki 20 g 2 łyżki
- Bulion warzywny 150 ml ok. 1/2 szklanki
- Suszone grzyby 100 g
- Polędwiczki wieprzowe 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Bulion zagotuj z dodatkiem suszonych grzybów.
Polędwicę pokrój na mniejsze paski, dopraw i obsmażaj na patelni z oliwą i cebulką.
Dodaj pieczarki, podsmaż, aż lekko się zarumienią, wlej bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę.
Gotuj na średnim ogniu około 4 minut, aż lekko zgęstnieje.
Posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwica z indyka
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki w sosie grzybowym
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Przepisy na polędwicę

(liczba kalorii)
Polędwiczki w sosie pieczarkowym - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Można go przygotować z wieloma dodatkami - pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym pure, kaszą (na przykład pęczak lub gryczaną), a także z makaronem. Duszone eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym świetnie komponują się z dodatkami takimi jak gotowane buraczki, kapusta z kiszonej kapusty i marchewki, ogórki kiszone, czy fasolka szparagowa zielona lub żółta. Do przygotowania sosu pieczarkowego, oprócz oczywiście pieczarek, można dodać także inne rodzaje grzybów, zarówno tych świeżych (zwłaszcza w sezonie), jak i suszonych, które wzbogacą smak sosu. Mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki… W tej kwestii panuje pełna dowolność. Warto wiedzieć jak zrobić polędwiczki w sosie pieczarkowym, ponieważ jest to danie proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle smaczne i nada się na każdą okazję. Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, wbrew pozorom nie jest trudny i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Polędwiczki wieprzowe wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i cebulką, dodać pokrojone pieczarki, zalać bulionem warzywnym lub warzywno-mięsnym z suszonymi grzybami, dodać śmietankę, poddusić aż sos zgęstnieje… i gotowe! Proste, prawda? Przygotowane w ten sposób eskalopki wieprzowe możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Jest to tanie bardzo sycące i niestety dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, zgagą, czy chorobą refluksową, mogą gorzej je tolerować. Jako przyprawy do polędwiczek w sosie grzybowym świetnie sprawdzi się majeranek, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, jednak panuje tu pełna dowolność. Najczęściej wykorzystuje się mięso wieprzowe, jednak można przygotować także polędwiczki drobiowe lub wołowe w sosie pieczarkowo grzybowym - będą równie smaczne. Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pomysł na obiad dla całej rodziny, który posmakuje również dzieciom. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, aby krok po kroku wiedzieć jak przygotować to przepyszne danie.
Wartości odżywcze polędwiczek w sosie pieczarkowym
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w polędwiczkach w sosie pieczarkowym
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki w sosie pieczarkowym
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki w sosie pieczarkowym
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla polędwiczek w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa