Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
patelnia duża

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Bulion zagotuj z dodatkiem suszonych grzybów.

Polędwicę pokrój na mniejsze paski, dopraw i obsmażaj na patelni z oliwą i cebulką.

Dodaj pieczarki, podsmaż, aż lekko się zarumienią, wlej bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę.

Gotuj na średnim ogniu około 4 minut, aż lekko zgęstnieje.

Posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą lub ziemniakami.

pieczarki ułożone na drewnianej desce
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
47.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
939 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Polędwiczki w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwiczkach w sosie pieczarkowym

Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Można go przygotować z wieloma dodatkami - pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym pure, kaszą (na przykład pęczak lub gryczaną), a także z makaronem. Duszone eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym świetnie komponują się z dodatkami takimi jak gotowane buraczki, kapusta z kiszonej kapusty i marchewki, ogórki kiszone, czy fasolka szparagowa zielona lub żółta. Do przygotowania sosu pieczarkowego, oprócz oczywiście pieczarek, można dodać także inne rodzaje grzybów, zarówno tych świeżych (zwłaszcza w sezonie), jak i suszonych, które wzbogacą smak sosu. Mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki… W tej kwestii panuje pełna dowolność. Warto wiedzieć jak zrobić polędwiczki w sosie pieczarkowym, ponieważ jest to danie proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle smaczne i nada się na każdą okazję. Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, wbrew pozorom nie jest trudny i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Polędwiczki wieprzowe wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i cebulką, dodać pokrojone pieczarki, zalać bulionem warzywnym lub warzywno-mięsnym z suszonymi grzybami, dodać śmietankę, poddusić aż sos zgęstnieje… i gotowe! Proste, prawda? Przygotowane w ten sposób eskalopki wieprzowe możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Jest to tanie bardzo sycące i niestety dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, zgagą, czy chorobą refluksową, mogą gorzej je tolerować. Jako przyprawy do polędwiczek w sosie grzybowym świetnie sprawdzi się majeranek, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, jednak panuje tu pełna dowolność. Najczęściej wykorzystuje się mięso wieprzowe, jednak można przygotować także polędwiczki drobiowe lub wołowe w sosie pieczarkowo grzybowym - będą równie smaczne. Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pomysł na obiad dla całej rodziny, który posmakuje również dzieciom. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, aby krok po kroku wiedzieć jak przygotować to przepyszne danie.

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
156.64 kcal
939.84 kcal
Białko
8.74 g
52.47 g

Węglowodany w polędwiczkach w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
11.10 g
66.59 g
Węglowodany przyswajalne
6.24 g
37.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.86 g
29.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
8.47 g
50.80 g
Tłuszcze nasycone
5.51 g
33.08 g
Tłuszcze nienasycone
2.95 g
17.71 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
15.04 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
2.68 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
10.16 mg
60.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwiczki w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
15.97 µg (mcg)
95.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.16 mg
30.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
183.91 µg (mcg)
1103.44 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
80.41 mg
482.47 mg
Wapń
8.09 mg
48.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
12.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie pieczarkowym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Cena przygotowania polędwiczek w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
100 g
5 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bulion warzywny
150 ml
ok. 1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Polędwiczki wieprzowe
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
103.00
Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób