Polędwiczki w sosie musztardowym

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:15 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki w sosie musztardowym znajdują się na patelni.
Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki w sosie musztardowym można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem lub świeżym pieczywem. Danie jest proste do przygotowania. Sprawdź, jak je zrobić!
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
633 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% - 2/3 szklanki (165 ml)
  • Musztarda miodowa - 2 łyżki (40 g)
  • Musztarda sarepska - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na polędwiczki w sosie musztardowym krok po kroku

W miseczce wymieszaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę oregano i 3 łyżki oleju.

Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.

Śmietanę wymieszaj z musztardą.

Polędwicę opłucz, osusz i pokrój na kawałki wielkości 1,5-2 cm. Pokrojone mięso umieść w pojemniku i obtocz je w przygotowanej mieszance. Zamknij pojemnik i schowaj go do lodówki na 1 h.

Patelnię rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do miski.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaje cebule.

Przysmażaj je ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj śmietanę z musztardą. Wymieszaj i dodaj mięso.

Całość duś pod przykryciem ok. 10 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie musztardowym

Polędwiczki w sosie musztardowym są łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, a do tego można je podać z różnymi dodatkami. Odpowiednie będą zarówno pieczone, jak i gotowane ziemniaki, ale te polędwiczki będą równie dobrze smakowały ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem lub kaszą. Polędwiczki duszone w sosie musztardowo-śmietanowym to dobry pomysł na obiad. Na wykonanie tego przepisu może pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Jak zrobić te polędwiczki? Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mieszance przypraw i ziół. Zamarynowane mięso powinno leżeć w lodówce minimum 1 h. Po tym czasie na patelni należy dobrze obsmażyć polędwiczki, a gdy będą już odpowiednio podsmażone, należy przełożyć je do miski.

Na tej samej patelni przygotowuje się sos musztardowy, aby zebrać wszystkie smaki, jakie zostały na ściankach naczynia. Należy zacząć od rozgrzania oleju. Potem trzeba dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, należy dodać czosnek. Całość trzeba wymieszać i podsmażać ok. 1-2 min. Warto pamiętać o tym, że jeśli czosnek będzie się zbyt długo smażyć, stanie się gorzki. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem trzeba dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Gdy całość dobrze pomieszasz, możesz dorzucić podsmażone mięso. Polędwiczki powinny się dusić ok. 10 minut.

Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym możesz dowolnie zmodyfikować. Marynatę do mięsa możesz zrobić z oliwą z oliwek, ale zamiast oleju rzepakowego możesz zastosować też inny, wybrany przez siebie tłuszcz. Do duszonej polędwiczki możesz dodać sos sojowy, aby nadać jej ciekawego smaku. Odpowiednimi dodatkami będą też: tymianek, oregano, majeranek i bazylia.

Sos do polędwiczek możesz przygotować z musztardy francuskiej i musztardy miodowej. Zamiast tej drugiej musztardy możesz dodać nieco miodu. Jeżeli chcesz bardziej śmietanowy sos, dodaj więcej śmietany. Sos musztardowy możesz zrobić m.in. z pieczarkami. W razie potrzeby do sosu dodaj wodę. Możesz też zredukować sos, jeśli chcesz, aby ten był gęstszy.

Alergeny w polędwiczkach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
180.90
633.14
Białko (g)
12.40
43.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.51
8.79
Węglowodany przyswajalne (g)
1.94
6.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
2.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.41
46.93
Tłuszcze nasycone (g)
7.11
24.88
Cholesterol (mg)
36.45
127.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
1.35
4.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.59
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
112.01
392.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
250.86
877.99
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.42
46.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie musztardowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek w sosie musztardowym

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Śmietanka kremowa 36%
165 ml
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.64
Za 165 ml
Musztarda miodowa
40 g
2 łyżki
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 40 g
Musztarda sarepska
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
67.00