Polędwiczki w sosie musztardowym
- Polędwiczki wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
- Śmietanka kremowa 36% - 2/3 szklanki (165 ml)
- Musztarda miodowa - 2 łyżki (40 g)
- Musztarda sarepska - 2 łyżki (40 g)
Przepis na polędwiczki w sosie musztardowym krok po kroku
W miseczce wymieszaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę oregano i 3 łyżki oleju.
Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
Śmietanę wymieszaj z musztardą.
Polędwicę opłucz, osusz i pokrój na kawałki wielkości 1,5-2 cm. Pokrojone mięso umieść w pojemniku i obtocz je w przygotowanej mieszance. Zamknij pojemnik i schowaj go do lodówki na 1 h.
Patelnię rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaje cebule.
Przysmażaj je ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj śmietanę z musztardą. Wymieszaj i dodaj mięso.
Całość duś pod przykryciem ok. 10 minut.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie musztardowym
Polędwiczki w sosie musztardowym są łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, a do tego można je podać z różnymi dodatkami. Odpowiednie będą zarówno pieczone, jak i gotowane ziemniaki, ale te polędwiczki będą równie dobrze smakowały ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem lub kaszą. Polędwiczki duszone w sosie musztardowo-śmietanowym to dobry pomysł na obiad. Na wykonanie tego przepisu może pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Jak zrobić te polędwiczki? Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mieszance przypraw i ziół. Zamarynowane mięso powinno leżeć w lodówce minimum 1 h. Po tym czasie na patelni należy dobrze obsmażyć polędwiczki, a gdy będą już odpowiednio podsmażone, należy przełożyć je do miski.
Na tej samej patelni przygotowuje się sos musztardowy, aby zebrać wszystkie smaki, jakie zostały na ściankach naczynia. Należy zacząć od rozgrzania oleju. Potem trzeba dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, należy dodać czosnek. Całość trzeba wymieszać i podsmażać ok. 1-2 min. Warto pamiętać o tym, że jeśli czosnek będzie się zbyt długo smażyć, stanie się gorzki. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem trzeba dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Gdy całość dobrze pomieszasz, możesz dorzucić podsmażone mięso. Polędwiczki powinny się dusić ok. 10 minut.
Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym możesz dowolnie zmodyfikować. Marynatę do mięsa możesz zrobić z oliwą z oliwek, ale zamiast oleju rzepakowego możesz zastosować też inny, wybrany przez siebie tłuszcz. Do duszonej polędwiczki możesz dodać sos sojowy, aby nadać jej ciekawego smaku. Odpowiednimi dodatkami będą też: tymianek, oregano, majeranek i bazylia.
Sos do polędwiczek możesz przygotować z musztardy francuskiej i musztardy miodowej. Zamiast tej drugiej musztardy możesz dodać nieco miodu. Jeżeli chcesz bardziej śmietanowy sos, dodaj więcej śmietany. Sos musztardowy możesz zrobić m.in. z pieczarkami. W razie potrzeby do sosu dodaj wodę. Możesz też zredukować sos, jeśli chcesz, aby ten był gęstszy.
Alergeny w polędwiczkach w sosie musztardowym
Lista alergenów dla polędwiczek w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze polędwiczek w sosie musztardowym
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.