Polędwiczki w sosie kurkowym

Opublikowano: 30.05.2021 r., 16:31 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym wychodzą soczyste i aromatyczne. To świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny, który idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia 15 min
244 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Kurki świeże (180 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym krok po kroku

Polędwice pokrój w plastry, lekko rozbij i posyp solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż polędwiczki.

Cebulę pokrój w kostkę.

Obsmażone mięso zdejmij na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę.

Kurki wypłucz i opcjonalnie przekrój na pół.

Dodaj kurki do cebuli i smaż, na wolnym ogniu, około 8-10 minut.

Po tym czasie dodaj bulion i śmietankę.

Gdy sos się zagotuje dopraw go do smaku i włóż mięso.

Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie kurkowym

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw i trochę bulionu.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?

Zaczynamy od pokrojenia w plasterki i lekkiego rozbicia, przy pomocy tłuczka do mięsa, wieprzowiny. Pamiętaj, że mięso kroimy w poprzek włókien mięśniowych. Cebulę kroimy w kostkę, a kurki możemy przekroić na pół, jeśli są dosyć duże. Pamiętaj, aby dobrze umyć grzyby, ponieważ w blaszce grzyba mogą znajdować się resztki piasku, który potem będzie bardzo negatywnie wpływał na jakość potrawy. Na patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki i zdejmujemy je na talerzyk. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę. Gdy trochę się zarumieni, dodajemy grzyby. Dusimy grzyby z cebulką około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i bulion. Gdy sos się zagotuje, próbujemy, jak smakuje i dodajemy do smaku przyprawy. Ja używam do tego dania tylko soli i pieprzu. Gdy sos jest już doprawiony, wkładamy mięso. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. W czasie gotowania mięsa możesz ugotować kaszę i przygotować surówkę. Po 10 minutach duszenia polędwiczki w sosie kurkowym są gotowe. Jeżeli sos wyszedł za rzadki, możesz wymieszać około 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej (ziemniaczana łatwiej się łączy z wodą) z odrobiną bulionu i dolać do sosu. Ilość mąki jest uzależniona, od tego, jak gęsty chcesz mieć sos. Jeżeli chcesz tylko lekko zagęścić sos, to dodaj mniej niż 0,5 łyżki, a jeśli wolisz mocno gęsty, to dodaj więcej. Najlepiej przed dodaniem mąki zdjąć patelnię z ognia, mięso przesunąć pod bok (lub na chwilę wyjąć) i dopiero dodać mąkę z bulionem do sosu. W ten sposób mięso nie będzie Ci przeszkadzać w mieszaniu sosu, a sos z mąką nie będzie tak szybko gęstnieć. Wtedy łatwiej wymieszasz sos i nie powstaną grudki. Potem zagotuj jeszcze sos i możesz podawać. Taka polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym będzie soczysta, krucha i bardzo aromatyczna. To jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie kurek.

Alergeny w polędwiczkach w sosie kurkowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki w sosie kurkowym są daniem bezglutenowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
99.92
244.80
Białko (g)
9.00
22.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
2.28
5.59
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
3.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
5.97
14.63
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
11.07
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
3.56
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina B6 (mg)
0.33
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.89
2.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.31
8.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.89
4.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
111.94
274.25
Potas (mg)
247.65
606.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.49
18.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.24
267.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.81
33.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
2.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie kurkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek w sosie kurkowym

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Kurki świeże
180 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 180 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
91.00