Przepis na polędwiczki w sosie grzybowym krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Świeże leśne grzyby 150 g
- Bulion warzywny 100 ml ok. 1/2 szklanki
- Śmietana 18% 50 g
Polędwiczki pokrój na cienkie plasterki. Dopraw.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
Na patelnię dodaj polędwiczki i obsmażaj z obu stron ok. 5 min.
Dodaj pokrojone grzyby i smaż ok. 3-4 minut, aż zmiękną.
Wlej bulion i gotuj ok. 2 minut, następnie dodaj śmietanę i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.
Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Polędwiczki w sosie grzybowym - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować z wieloma dodatkami - pieczonymi ziemniakami lub pure, kaszą, na przykład pęczak lub gryczaną, a także z makaronem. Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym świetnie komponują się z gotowanymi buraczkami, kapustą z kiszonej kapusty i marchewki, ogórkami kiszonymi, czy fasolką szparagową zieloną lub żółtą. Do przygotowania sosu grzybowego można wykorzystać wiele rodzajów grzybów, zarówno tych świeżych (zwłaszcza w sezonie), jak i suszonych. Mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki… W tej kwestii panuje pełna dowolność. Warto wiedzieć jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, ponieważ jest to danie proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle smaczne i nada się na każdą okazję. Przygotowanie tego posiłku wcale nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, wbrew temu co mogłoby się wydawać. Wieprzowe eskalopki wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i cebulką, dodać pokrojone, świeże lub suszone grzyby, zalać bulionem warzywnym lub warzywno-mięsnym, dodać śmietankę, poddusić aż sos zgęstnieje… i gotowe! Proste, prawda? Tak przygotowane polędwiczki możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Jest to tanie bardzo sycące i niestety dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, zgagą, czy chorobą refluksową, mogą gorzej je tolerować. Jako przyprawy do polędwiczek w sosie grzybowym świetnie sprawdzi się majeranek, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, jednak panuje tu pełna dowolność. Do przygotowania tego dania najczęściej wykorzystuje się eskalopki wieprzowe, jednak można przygotować także polędwiczki drobiowe lub wołowe w sosie grzybowym - będą równie smaczne. Polędwiczki w sosie grzybowym to pomysł na obiad dla całej rodziny, który posmakuje również dzieciom.
Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na polędwiczki w sosie grzybowym, aby krok po kroku wiedzieć jak przygotować to przepyszne danie.
Wartości odżywcze polędwiczek w sosie grzybowym
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w polędwiczkach w sosie grzybowym
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki w sosie grzybowym
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki w sosie grzybowym
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach w sosie grzybowym
Lista alergenów dla polędwiczek w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%