Polędwiczki w sosie grzybowym

Opublikowano: 27.05.2021 r., 12:21 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki, kluski, buraczki, sos grzybowy
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, idealne na rodzinny weekendowy obiad. Delikatne mięso w aromatycznym, grzybowo-śmietanowym sosie.
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
413 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Świeże leśne grzyby (150 g)
  • Bulion warzywny - ok. 1/2 szklanki (100 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na polędwiczki w sosie grzybowym krok po kroku

Polędwiczki pokrój na cienkie plasterki. Dopraw.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę.

Na patelnię dodaj polędwiczki i obsmażaj z obu stron ok. 5 min.

Dodaj pokrojone grzyby i smaż ok. 3-4 minut, aż zmiękną.

Wlej bulion i gotuj ok. 2 minut, następnie dodaj śmietanę i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.

Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować z wieloma dodatkami - pieczonymi ziemniakami lub pure, kaszą, na przykład pęczak lub gryczaną, a także z makaronem. Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym świetnie komponują się z gotowanymi buraczkami, kapustą z kiszonej kapusty i marchewki, ogórkami kiszonymi, czy fasolką szparagową zieloną lub żółtą. Do przygotowania sosu grzybowego można wykorzystać wiele rodzajów grzybów, zarówno tych świeżych (zwłaszcza w sezonie), jak i suszonych. Mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki… W tej kwestii panuje pełna dowolność. Warto wiedzieć jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, ponieważ jest to danie proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle smaczne i nada się na każdą okazję. Przygotowanie tego posiłku wcale nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, wbrew temu co mogłoby się wydawać. Wieprzowe eskalopki wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i cebulką, dodać pokrojone, świeże lub suszone grzyby, zalać bulionem warzywnym lub warzywno-mięsnym, dodać śmietankę, poddusić aż sos zgęstnieje… i gotowe! Proste, prawda? Tak przygotowane polędwiczki możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Jest to tanie bardzo sycące i niestety dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, zgagą, czy chorobą refluksową, mogą gorzej je tolerować. Jako przyprawy do polędwiczek w sosie grzybowym świetnie sprawdzi się majeranek, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, jednak panuje tu pełna dowolność. Do przygotowania tego dania najczęściej wykorzystuje się eskalopki wieprzowe, jednak można przygotować także polędwiczki drobiowe lub wołowe w sosie grzybowym - będą równie smaczne. Polędwiczki w sosie grzybowym to pomysł na obiad dla całej rodziny, który posmakuje również dzieciom.

Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na polędwiczki w sosie grzybowym, aby krok po kroku wiedzieć jak przygotować to przepyszne danie.

Alergeny w polędwiczkach w sosie grzybowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Posiłek jest ciężkostrawny, dlatego raczej nie będzie zalecany osobom z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, którzy wymagają stosowania diety lekkostrawnej. Często i w dużych ilościach nie jest też wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, ze względu na wysoką zawartość nasyconych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
103.29
413.14
Białko (g)
6.36
25.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
1.94
7.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.58
6.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.04
32.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
11.64
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
20.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.35
17.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
3.14
Cholesterol (mg)
22.50
90.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
17.62
70.48
Witamina B6 (mg)
0.23
0.90
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.65
Witamina C (mg)
0.95
3.81
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.57
Witamina E (mg)
0.79
3.15
Retinol (µg (mcg))
14.40
57.62
Tiamina (mg)
0.27
1.08
Ryboflawina (mg)
0.25
1.00
Niacyna (mg)
2.90
11.60
Foliany (µg (mcg))
6.79
27.14
Beta karoten (µg (mcg))
29.40
117.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
88.43
353.71
Potas (mg)
226.60
906.38
Wapń (mg)
15.29
61.14
Fosfor (mg)
98.33
393.33
Magnez (mg)
11.07
44.29
Żelazo (mg)
0.46
1.84
Cynk (mg)
0.68
2.71
Miedź (mg)
0.14
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie grzybowym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek w sosie grzybowym

Koszt składników
82.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Świeże leśne grzyby
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Bulion warzywny
100 ml
ok. 1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
82.20