Polędwiczki w sosie borowikowym
- Polędwiczki wieprzowe (400 g)
- Borowiki (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na polędwiczki w sosie borowikowym krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Mięso oczyść i pokrój na plasterki. Przypraw je solą, pieprzem i ziołami, a następnie podsmaż razem z cebulą, by były rumiane.
Grzyby oczyść i pokój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię. Smaż całość kolejne 7 minut.
Mięso i grzyby zalej śmietanką i duś całość przez 30 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.
Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie borowikowym
Polędwiczki w sosie borowikowym będą świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w aromatycznych sosach. Ta propozycja bazuje na pysznych polędwiczkach duszonych w sosie grzybów, który wspaniale smakuje i wygląda. Całość prezentuje się bardzo apetycznie i wspaniale skomponuje się zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków z wody, klusek czy kaszy.
Przepis na polędwiczki w sosie borowikowym jest prosty, a przy tym naprawdę ekspresowy. Mięso przygotowuje się wraz z sosem, dlatego do przygotowania nie potrzeba wielu garnków, a całość nie zostawia zbyt dużego bałaganu. To danie proste, ale jednocześnie niezwykle smaczne. Pełne kremowego sosu, w którym zatopione są nie tylko kawałki mięsa, ale również grzyby.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki w sosie borowikowym, by były bardzo aromatyczne i szybkie, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niej niezwykle pyszne danie, które zachwyca niepowtarzalnym smakiem. To głównie zasługa grzybów, których dodaje się do sosu. Najlepiej sprawdzają się w tym sosie właśnie borowiki, jednak można skorzystać również z innych gatunków. Dobrze jest użyć świeżych grzybów, które są najbardziej aromatyczne, ale równie dobrze sprawdzą się te mrożone, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Świeże grzyby dostępne są głównie jesienią, dlatego to właśnie wtedy jest najlepszy czas na przygotowanie tego pysznego posiłku.
Choć grzyby są głównie cenione ze względu na ich wspaniały smak i aromat, to jednak nie jest to jedyna rzecz, którą wnoszą do menu. Są również świetnym źródłem witamin, składników mineralnych, a także substancji prozdrowotnych, które wpływają pozytywnie na organizm.
To danie, to świetna opcja na obiad dla całej rodziny. Dostarcza sporo białka i żelaza. By całość była jeszcze bardziej dopasowana do indywidualnych potrzeb warto jest do mięsa dodać również kaszę lub pełnoziarnisty makaron i surówkę ze świeżych warzyw. Dzięki temu danie będzie nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Mięso w takim sosie jest tak dobre, że szybko znika z talerzy. To idealny pomysł na wyśmienity posiłek.
Alergeny w polędwiczkach w sosie borowikowym
Lista alergenów dla polędwiczek w sosie borowikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze polędwiczek w sosie borowikowym
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa.
Energia i białka
(249g)
Węglowodany
(249g)
Tłuszcze
(249g)
Witaminy
(249g)
Składniki mineralne
(249g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.