Polędwiczki w sosie borowikowym

Opublikowano: 19.10.2021 r., 12:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki w kremowym sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie borowikowym
Polędwiczki w sosie borowikowym to świetna opcja na pyszny i sycący posiłek, zwłaszcza dla miłośników niezwykle aromatycznych dań w kremowym, gęstym sosie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
449 kcal
Kcal w porcji
249 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (400 g)
  • Borowiki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 szklanka (250 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwiczki w sosie borowikowym krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Mięso oczyść i pokrój na plasterki. Przypraw je solą, pieprzem i ziołami, a następnie podsmaż razem z cebulą, by były rumiane.

Grzyby oczyść i pokój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię. Smaż całość kolejne 7 minut.

Mięso i grzyby zalej śmietanką i duś całość przez 30 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.

Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie borowikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,9% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie borowikowym

Polędwiczki w sosie borowikowym będą świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w aromatycznych sosach. Ta propozycja bazuje na pysznych polędwiczkach duszonych w sosie grzybów, który wspaniale smakuje i wygląda. Całość prezentuje się bardzo apetycznie i wspaniale skomponuje się zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków z wody, klusek czy kaszy.

Przepis na polędwiczki w sosie borowikowym jest prosty, a przy tym naprawdę ekspresowy. Mięso przygotowuje się wraz z sosem, dlatego do przygotowania nie potrzeba wielu garnków, a całość nie zostawia zbyt dużego bałaganu. To danie proste, ale jednocześnie niezwykle smaczne. Pełne kremowego sosu, w którym zatopione są nie tylko kawałki mięsa, ale również grzyby.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki w sosie borowikowym, by były bardzo aromatyczne i szybkie, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niej niezwykle pyszne danie, które zachwyca niepowtarzalnym smakiem. To głównie zasługa grzybów, których dodaje się do sosu. Najlepiej sprawdzają się w tym sosie właśnie borowiki, jednak można skorzystać również z innych gatunków. Dobrze jest użyć świeżych grzybów, które są najbardziej aromatyczne, ale równie dobrze sprawdzą się te mrożone, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Świeże grzyby dostępne są głównie jesienią, dlatego to właśnie wtedy jest najlepszy czas na przygotowanie tego pysznego posiłku.

Choć grzyby są głównie cenione ze względu na ich wspaniały smak i aromat, to jednak nie jest to jedyna rzecz, którą wnoszą do menu. Są również świetnym źródłem witamin, składników mineralnych, a także substancji prozdrowotnych, które wpływają pozytywnie na organizm.

To danie, to świetna opcja na obiad dla całej rodziny. Dostarcza sporo białka i żelaza. By całość była jeszcze bardziej dopasowana do indywidualnych potrzeb warto jest do mięsa dodać również kaszę lub pełnoziarnisty makaron i surówkę ze świeżych warzyw. Dzięki temu danie będzie nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Mięso w takim sosie jest tak dobre, że szybko znika z talerzy. To idealny pomysł na wyśmienity posiłek.

Alergeny w polędwiczkach w sosie borowikowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie borowikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie borowikowym

na 100g gotowej potrawy

To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(249g)
Energia (kcal)
180.33
449.03
Białko (g)
9.52
23.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(249g)
Węglowodany (g)
2.35
5.85
Węglowodany przyswajalne (g)
1.98
4.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(249g)
Tłuszcz (g)
15.07
37.51
Tłuszcze nasycone (g)
10.48
26.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
11.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
9.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.13
65.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(249g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.17
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
1.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.39
8.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.33
13.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(249g)
Sód (mg)
22.40
55.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
236.63
589.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.37
13.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.89
293.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.67
34.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.87
2.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie borowikowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek w sosie borowikowym

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Borowiki
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
76.00