Polędwiczki drobiowe
- Polędwica z piersi kurczaka (500 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na polędwiczki dorbiowe krok po kroku
3 łyżki oleju wymieszaj z dwoma łyżkami przyprawy do kurczaka, łyżeczką papryki słodkiej, solą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.
Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni podgrzej pozostały olej. Układaj kawałki mięsa.
Usmaż szybko z obu stron na dużym ogniu na rumiany kolor.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat polędwiczek drobiowych
Pyszne polędwiczki drobiowe to idealne rozwiązanie na mięsny dodatek na obiad. Będzie świetny dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się sam, jak łatwe są w przygotowaniu.
Ten prosty przepis na polędwiczki drobiowe jest bardzo szybki w wykonaniu. 3 łyżki oleju wymieszaj z dwoma łyżkami przyprawy do kurczaka, łyżeczką papryki słodkiej, solą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni podgrzej pozostały olej. Układaj kawałki mięsa. Usmaż szybko z obu stron na dużym ogniu na rumiany kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić polędwiczki drobiowe. To dobre i szybkie w przygotowaniu mięso świetnie sprawdzi się do dań obiadowych, sałatek lub kanapek.
Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergeny w polędwiczkach drobiowych
Lista alergenów dla polędwiczek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze polędwiczek drobiowych
W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.