- Polędwiczki wieprzowe 800 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml pół szklanki
Przepis na polędwiczka wieprzowa z piekarnika krok po kroku
Polędwicę umieść w misce.
Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odstaw polędwicę na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz marchew i również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obu stron.
Dodaj cebulę i marchew i podsmaż.
Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Informacje dietetyczne - polędwiczka wieprzowa z piekarnika
Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej z piekarnika
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to danie zawierające bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu. Zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczce wieprzowej z piekarnika
Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej z piekarnika
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to bardzo dobry pomysł na potrawę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku polędwiczki są bardzo szybkim daniem, które podać można na wiele różnych okazji. Przepis na polędwiczki wieprzowe z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, marchew, sos sojowy.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w piekarniku? Polędwicę umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw polędwicę na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obu stron. Dodaj cebulę i marchew i podsmaż. Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.
Podsumowując pyszne pieczone w piekarniku polędwiczki to soczyste danie polecające się na obiad. Polędwiczkę można podać z wieloma różnymi dodatkami. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Polędwiczka pieczona w piekarniku jest idealna na obiad również ten bardziej uroczysty. Pieczona polędwica zawiera mniej kalorii niż smażone mięso.
Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczki wieprzowej z piekarnika
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023