Polędwiczka wieprzowa w rękawie

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczka wieprzowa w rękawie podana na drewnianej desce z ziołami.
Polędwiczka wieprzowa w rękawie
Polędwiczka wieprzowa w rękawie to doskonały sposób na naprawdę wyjątkowe danie, które jest również bardzo delikatne. Sprawdzi się świetnie na rodzinny obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
113 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Sos sojowy (100 ml)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, mielony czosnek, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Przepis na polędwiczkę wieprzową w rękawie krok po kroku

Polędwiczkę oczyść z błonek i natrzyj ją przyprawami.

Mięso przełóż do dużej miski i polej odrobiną sosu sojowego. Zostaw mięso w misce na 2 godziny.

Przełóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz go.

Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.

Całość piecz w temperaturze 200 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczkę wieprzową w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej w rękawie

Polędwiczka wieprzowa w rękawie to doskonały sposób na naprawdę wyjątkowe danie, które jest również bardzo delikatne. Sprawdzi się świetnie na rodzinny obiad. Można je podawać z ziemniakami, a także ryżem czy kaszą. Najlepiej sprawdzi się z odrobiną sosu. Polędwiczki przygotowane w takim wydaniu są bardzo delikatne i lekkostrawne. Przygotowuje się je w piekarniku, bez dodatku tłuszczu, wiec sprawdzą się również na diecie

Ten sprawdzony przepis na polędwiczkę będzie doskonałym wyborem dla osób, które kochają mięsne dania. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczkę wieprzową w rękawie, która będzie smaczna, szybka i łatwa, a przy okazji również dobra dla zdrowia, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Tak podana polędwiczka po prostu zachwyca wspaniałym smakiem i naprawdę cudowną konsystencją. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Polędwiczka pieczona w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Alergeny w polędwiczce wieprzowej w rękawie

Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
109.81
113.11
Białko (g)
18.23
18.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
1.61
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
1.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
2.97
3.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
1.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
1.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.52
Cholesterol (mg)
52.85
54.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.68
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.44
Witamina C (mg)
0.76
0.78
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.25
Witamina E (mg)
0.18
0.19
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.81
0.83
Ryboflawina (mg)
0.31
0.32
Niacyna (mg)
5.75
5.92
Foliany (µg (mcg))
2.35
2.42
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
935.86
963.94
Potas (mg)
400.02
412.03
Wapń (mg)
14.66
15.10
Fosfor (mg)
228.28
235.13
Magnez (mg)
34.59
35.63
Żelazo (mg)
1.07
1.10
Cynk (mg)
1.69
1.74
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczki wieprzowej w rękawie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczki wieprzowej w rękawie

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Sos sojowy
100 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.67
Za 100 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
30.00