Polędwiczka wieprzowa duszona
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną krok po kroku
Polędwiczki umyj i oczyść, a następnie osusz dokładnie.
Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni, obsmaż krótko polędwiczki.
Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.
Zalej całość bulionem i duś pod przykryciem.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej duszonej
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, którą możesz podawać całej swojej rodzinie na obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwiczka wieprzowa duszona powstanie z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.
Zatem, jak zrobić duszone polędwiczki wieprzowe?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Bulion możesz przygotować od podstaw z warzyw i mięsa bądź z samych warzyw. Wtedy danie będzie na pewno bardzo aromatyczne, a przez dodatek domowego bulionu zyskamy cenne składniki mineralne. Śmiało możesz też postawić na kupny bulion dobrej jakości. Nie używaj tak zwanych kostek rosołowych. Postaw raczej na bulion zamknięty w szklanym słoiczku.
Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.
Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Po chwili pyszne polędwiczki w sosie własnym gotowe.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz jak prosta w przygotowaniu, jest duszona polędwica wieprzowa. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Alergeny w polędwiczce wieprzowej duszonej
Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej duszonej
Możesz przygotować samodzielnie bulion lub skorzystać z kupnego bulionu dobrej jakości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.