Polędwiczka po chińsku
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Sos sojowy (30 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Miód (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Ocet ryżowy (5 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (12 g)
- Sezam nasiona (10 g)
- Cebula dymka (15 g)
Przepis na polędwiczkę po chińsku krok po kroku
Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i pokrój w cienkie plasterki lub paski. Staraj się, by kawałki były równej wielkości, dzięki czemu równomiernie się usmażą.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce drobno.
W misce wymieszaj sos sojowy, miód, 1 łyżkę oliwy, czosnek, starty imbir, ocet ryżowy i ostrą paprykę.
Dodaj do tego pokrojone polędwiczki i dobrze wymieszaj, aby mięso było dokładnie pokryte marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej pozostałą ilość oleju.
Gdy olej będzie gorący, wrzuć polędwiczki i smaż na dużym ogniu, często mieszając. Pozostaw resztę marynaty w miseczce. Mięso powinno być usmażone szybko, tak by pozostało soczyste – smaż przez około 4-5 minut, aż zbrązowieje.
W małej miseczce wymieszaj skrobię z 2 łyżkami wody.
Dodaj tę mieszankę do pozostałej marynaty i dobrze wymieszaj. Wlej sos na patelnię do mięsa i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i oblepi polędwiczki.
Mięso posyp sezamem i posiekaną dymką.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczki po chińsku
Polędwiczka po chińsku to doskonała opcja na naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny. Zrobisz go w kilka chwil, z naprawdę prostych składników, a jest zachwycający.
Przepis na polędwiczki po chińsku to doskonała opcja na to jak przygotować prosty posiłek. Dowiesz się z niego jak zrobić polędwiczki po chińsku, które są pyszne, delikatne i soczyste. Idealnie sprawdzi się na obiad na szybko. Gdy już przygotujesz ten prosty przepis na smaczne mięso, na pewno zagości w Twoim menu na stałe. To najlepsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznych przyprawach.
Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które idealnie nadaje się do różnorodnych przepisów. Wiele osób wybiera je ze względu na szybki czas przygotowania i wszechstronność, którą można dopasować do wielu kuchni świata. Jednym z najciekawszych wariantów tego mięsa jest właśnie polędwiczka po chińsku, która zaskakuje połączeniem orientalnych smaków, aromatycznych przypraw i delikatnej tekstury. To danie idealne na szybki, a jednocześnie smaczny obiad, który wprowadza do codziennego menu nieco egzotyki.
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można je przygotować w krótkim czasie. Idealnie komponują się z azjatyckimi przyprawami i sosami, co sprawia, że są doskonałym wyborem, gdy chcemy stworzyć danie w stylu chińskim. W przepisach na polędwiczki po chińsku często wykorzystuje się popularne składniki charakterystyczne dla tej kuchni, takie jak sos sojowy, imbir, czy czosnek. To właśnie one nadają potrawie wyrazisty smak i aromat.
Choć kuchnia chińska może kojarzyć się z wieloma skomplikowanymi technikami kulinarnymi, przepis na polędwiczki po chińsku jest naprawdę prosty. To doskonała propozycja zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy, którzy chcą przygotować coś smacznego w krótkim czasie. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, takich jak sos sojowy, imbir, czosnek, oraz polędwiczki wieprzowe, które szybko przyrządzisz na patelni lub w woku.
Alergeny w polędwiczce po chińsku
Lista alergenów dla polędwiczki po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze polędwiczki po chińsku
To opcja, która zawiera sporo cukru, jeśli chcesz ją zmniejszyć, możesz użyć słodzika.
Energia i białka
(162g)
Węglowodany
(162g)
Tłuszcze
(162g)
Witaminy
(162g)
Składniki mineralne
(162g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.