Polędwica z warzywami

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica z warzywami na patelni
Polędwica z warzywami
Polędwica z warzywami to danie, które świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a całość zachwyca wszystkich smakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
237 kcal
Kcal w porcji
263 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na polędwicę z warzywami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa.

Mięso wrzuć na patelnię i podsmaż przez 7 minut.

Marchew i paprykę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.

Zawartość patelni zalej bulionem i przypraw.

Całość duś przez 45 minut, aż do miękkości mięsa.

Jak oceniasz przepis na polędwicę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z warzywami

Polędwica z warzywami to danie, które świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a całość zachwyca wszystkich smakiem. Najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami, a także świeżymi warzywami.

Przepis na polędwicę z warzywami będzie świetną opcją dla wszystkich osób, które kochają mięsne dania. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni. Do przygotowania polędwiczek wieprzowych z warzywami potrzebna jest niewielka liczba produktów, dzięki czemu całość nie jest zbyt droga. To danie naprawdę uniwersalne sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję, ze względu na swój aromat i pyszny smak. W dodatku nigdy się nie nudzi. Wystarczy zmienić nieco dobór warzyw, by smakowało zupełnie inaczej, dlatego może gościć na stole wiele razy, cały czas w innej odsłonie. W przepisie sięga się po najbardziej popularne warzywa. Marchew, papryka i cebula to składniki, które goszczą w każdej domowej spiżarni. Wystarczy kilka chwil, by wyczarować z nich coś naprawdę wyjątkowego i pysznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwicę z warzywami, by była niezwykle delikatna, a przy okazji smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jej stworzenia wystarczy tylko odpowiedni kawałek mięsa i warzywa. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się polędwica wieprzowa. Dobrze jest wybierać kawałek, który nie ma zbyt dużo tłuszczu, dzięki czemu całość jest smaczna, ale również nieco zdrowsza. Wieprzowina ze względu na zawartość tłuszczu jest mięsem smacznym, który nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej. Podana z warzywami stanowi wspaniały pomysł na naprawdę zdrowe i smaczne danie. By stworzyć zbilansowany posiłek wystarczy połączyć ją z makaronem, kaszą, czy ziemniakami i podać surówkę. Tak przygotowana jest naprawdę pyszna. To dobra alternatywa dla najczęściej spotykanej smażonej wersji, gdyż w tym przepisie jest lekko duszona w warzywnym sosie. To najlepsza opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie sycący, smaczny i wartościowy.

Alergeny w polędwicy z warzywami

Lista alergenów dla polędwicy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze polędwicy z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kcal)
90.27
237.40
Białko (g)
8.28
21.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany (g)
3.31
8.70
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
6.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz (g)
4.86
12.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
9.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
7.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.60
Cholesterol (mg)
24.71
65.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A (µg (mcg))
86.89
228.52
Witamina B6 (mg)
0.37
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.52
Witamina C (mg)
23.94
62.96
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.30
Witamina E (mg)
0.90
2.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.40
1.05
Ryboflawina (mg)
0.16
0.41
Niacyna (mg)
2.79
7.34
Foliany (µg (mcg))
12.24
32.18
Beta karoten (µg (mcg))
872.33
2294.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód (mg)
82.14
216.04
Potas (mg)
234.09
615.65
Wapń (mg)
9.87
25.95
Fosfor (mg)
104.32
274.36
Magnez (mg)
14.90
39.18
Żelazo (mg)
0.53
1.39
Cynk (mg)
0.80
2.11
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z warzywami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z warzywami

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
65.00