Polędwica z warzywami
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na polędwicę z warzywami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa.
Mięso wrzuć na patelnię i podsmaż przez 7 minut.
Marchew i paprykę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
Zawartość patelni zalej bulionem i przypraw.
Całość duś przez 45 minut, aż do miękkości mięsa.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy z warzywami
Polędwica z warzywami to danie, które świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a całość zachwyca wszystkich smakiem. Najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami, a także świeżymi warzywami.
Przepis na polędwicę z warzywami będzie świetną opcją dla wszystkich osób, które kochają mięsne dania. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni. Do przygotowania polędwiczek wieprzowych z warzywami potrzebna jest niewielka liczba produktów, dzięki czemu całość nie jest zbyt droga. To danie naprawdę uniwersalne sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję, ze względu na swój aromat i pyszny smak. W dodatku nigdy się nie nudzi. Wystarczy zmienić nieco dobór warzyw, by smakowało zupełnie inaczej, dlatego może gościć na stole wiele razy, cały czas w innej odsłonie. W przepisie sięga się po najbardziej popularne warzywa. Marchew, papryka i cebula to składniki, które goszczą w każdej domowej spiżarni. Wystarczy kilka chwil, by wyczarować z nich coś naprawdę wyjątkowego i pysznego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwicę z warzywami, by była niezwykle delikatna, a przy okazji smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jej stworzenia wystarczy tylko odpowiedni kawałek mięsa i warzywa. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się polędwica wieprzowa. Dobrze jest wybierać kawałek, który nie ma zbyt dużo tłuszczu, dzięki czemu całość jest smaczna, ale również nieco zdrowsza. Wieprzowina ze względu na zawartość tłuszczu jest mięsem smacznym, który nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej. Podana z warzywami stanowi wspaniały pomysł na naprawdę zdrowe i smaczne danie. By stworzyć zbilansowany posiłek wystarczy połączyć ją z makaronem, kaszą, czy ziemniakami i podać surówkę. Tak przygotowana jest naprawdę pyszna. To dobra alternatywa dla najczęściej spotykanej smażonej wersji, gdyż w tym przepisie jest lekko duszona w warzywnym sosie. To najlepsza opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie sycący, smaczny i wartościowy.
Alergeny w polędwicy z warzywami
Lista alergenów dla polędwicy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze polędwicy z warzywami
To opcja, która jest zdrowa, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Witaminy
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.