Przepis na polędwicę z tuńczyka krok po kroku

Składniki
  • Tuńczyk 150 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

Tuńczyka umyj i osusz. Wyłóż na patelnię. Smaż po 5 minut z każdej strony.

Całość dopraw solą i pieprzem.

Polędwica z tuńczyka podana na eleganckim talerzu z sałatą.
polędwica z tuńczyka
Koszt przygotowania dania
18.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
481 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Polędwica z tuńczyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwicy z tuńczyka

Polędwica z tuńczyka jest rodzajem mięsa, którego nie używa się zbyt często w kuchni. Zwykle tuńczyk pojawia się w menu w postaci sałatek na bazie produkty z puszki. Warto jednak pokusić się o przyrządzenie prawdziwego steka z udziałem polędwicy. Mięso jest niezwykle smaczne, a przy tym delikatne. Charakteryzuje się wspaniałą strukturą, przez co ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na polędwicę z tuńczyka jest niezwykle prosty. Choć całość można podawać z wymyślnymi sosami, to jednak ryba ta jest tak smaczna, że szkoda jest maskować jej prawdziwy aromat. To danie nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, gdyż jest po prostu bardzo pyszne. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie lekkiej sałatki lub kaszy. Idealnie komponuje się również ryż.

Przyrządzona w najprostszy sposób polędwica jest po prostu pyszna. Jej smak jest bardzo delikatny, podkreślony tylko pieprzem i solą. Warto dodać naprawdę sporo pieprzu. Mięso nie potrzebuje marynaty, gdyż jest niezwykle miękkie i kruche. Po smażeniu staje się bardzo soczyste.

To wspaniała opcja na obiad, zwłaszcza połączona z dobrym źródłem węglowodanów, jak na przykład kaszą, czy ziemniakami. Warto do całości dodać również świeżych warzyw, które nie tylko dobrze komponują się z delikatnym mięsem, ale także dostarczają sporo witamin i składników mineralnych, które wspaniale wchłoną się w towarzystwie tłuszczu rybiego. Tuńczyk odznacza się dość sporym udziałem zdrowych kwasów tłuszczowych, które powinny gościć w diecie dość często, ze względu na korzystny wpływ na układ krążenia, czy immunologiczny. W ciągu tygodnia na talerzu ryby powinny gościć w ilości dwóch sztuk.

To dobra opcja dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, gdyż całość można przyrządzić w ekspresowym czasie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwicę z tuńczyka, by była naprawdę zdrowa, a przy tym bardzo smaczna, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Przepis na stek z tuńczyka jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Wystarczy do niego tylko filet z tuńczyka i przyprawy.

Wartości odżywcze polędwicy z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
267.33 kcal
481.20 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
20.75 g
37.35 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
7.75 g
Tłuszcze nienasycone
16.44 g
29.59 g
Tłuszcze jednonasycone
13.50 g
24.30 g
Tłuszcze wielonasycone
2.94 g
5.29 g

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę z tuńczyka

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
32.83 mg
59.10 mg
Potas
210.17 mg
378.30 mg
Wapń
6.83 mg
12.30 mg
Żelazo
0.94 mg
1.70 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z tuńczyka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy z tuńczyka

Lista alergenów dla polędwicy z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk

Cena przygotowania polędwicy z tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
150 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
17.14
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
60.00
Łączny koszt
18.34
Jak oceniasz przepis na polędwicę z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób