Polędwica z sarny

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica z sarny z owocami
Polędwica z sarny
Polędwica z sarny to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe, które przygotujesz z dziczyzny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne mięso duszone w winie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
392 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sarnina - polędwica (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Wino czerwone wytrawne - 1 szklanka (250 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza, lodówka

Przepis na polędwicę z sarny krok po kroku

W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz po 1 płaskiej łyżeczce pozostałych przypraw.

Przyprawami natrzyj mięso, umieść je w misce, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.

Po dobie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej masło. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż polędwicę z sarny z każdej strony.

Mięso z sarny przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je winem czerwonym.

Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwicę z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z sarny

Polędwica z sarny duszona w winie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z dziczyzny. Mięso warto podać z dodatkiem sosu żurawinowego oraz z ugotowanymi ziemniakami. Dodatkowo warto przygotować sałatkę ze świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na polędwicę z sarny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica z sarny, czosnek, wino czerwone wytrawne, oliwa, masło, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.

A jak zrobić pieczoną polędwiczkę z sarny? W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz po 1 płaskiej łyżeczce pozostałych przypraw. Przyprawami natrzyj mięso, umieść je w misce, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Po dobie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej masło. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż polędwicę z sarny z każdej strony. Mięso z sarny przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je winem czerwonym. Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170℃ przez około 40 minut.

Ile czasu piec dziczyznę? Zasada jest bardzo prosta na kilogram mięsa godzina w piekarniku, pamiętaj jednak żeby nie piec jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej najpierw zamknąć mięso na patelni, a potem piec w temperaturze 160-170 st. C.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując: wiesz już, jak przyrządzić polędwiczki z dziczyzny. Smażone oraz duszone mięso z sarny warto podać z dodatkiem puree ziemniaczanego, oraz z sosami przygotowanymi na bazie owoców leśnych. Do marynowania mięsa świetnie sprawdzi się marynata przygotowana na bazie różnych ziół, które podkreślą charakterystyczny smak mięsa.

Alergeny w polędwicy z sarny

Lista alergenów dla polędwicy z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze polędwicy z sarny

na 100g gotowej potrawy

Polędwica z sarny to doskonała propozycja na smaczny obiad. Sarninę warto dobrze doprawić ziołami, aby była smaczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
196.11
392.22
Białko (g)
13.62
27.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.02
8.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.00
7.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.11
20.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.30
10.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.82
9.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.11
8.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.41
Cholesterol (mg)
54.69
109.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.89
33.78
Witamina B6 (mg)
0.30
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
1.16
2.32
Witamina C (mg)
0.39
0.77
Witamina E (mg)
0.87
1.74
Retinol (µg (mcg))
16.57
33.14
Tiamina (mg)
0.35
0.70
Ryboflawina (mg)
0.19
0.37
Niacyna (mg)
3.59
7.19
Foliany (µg (mcg))
2.58
5.16
Beta karoten (µg (mcg))
3.96
7.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
49.63
99.26
Potas (mg)
237.68
475.36
Wapń (mg)
12.12
24.25
Fosfor (mg)
129.33
258.67
Magnez (mg)
16.10
32.20
Żelazo (mg)
1.92
3.84
Cynk (mg)
2.63
5.26
Miedź (mg)
0.11
0.21
Mangan (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z sarny 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z sarny

Koszt składników
118.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
500 g
polędwica
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino czerwone wytrawne
250 g
1 szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
118.00