Polędwica z sarny
- Sarnina - polędwica (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Wino czerwone wytrawne - 1 szklanka (250 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Masło (20 g)
Przepis na polędwicę z sarny krok po kroku
W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz po 1 płaskiej łyżeczce pozostałych przypraw.
Przyprawami natrzyj mięso, umieść je w misce, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.
Po dobie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej masło. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż polędwicę z sarny z każdej strony.
Mięso z sarny przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je winem czerwonym.
Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut.
Więcej informacji na temat polędwicy z sarny
Polędwica z sarny duszona w winie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z dziczyzny. Mięso warto podać z dodatkiem sosu żurawinowego oraz z ugotowanymi ziemniakami. Dodatkowo warto przygotować sałatkę ze świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na polędwicę z sarny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica z sarny, czosnek, wino czerwone wytrawne, oliwa, masło, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.
A jak zrobić pieczoną polędwiczkę z sarny? W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz po 1 płaskiej łyżeczce pozostałych przypraw. Przyprawami natrzyj mięso, umieść je w misce, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Po dobie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej masło. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż polędwicę z sarny z każdej strony. Mięso z sarny przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je winem czerwonym. Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170℃ przez około 40 minut.
Ile czasu piec dziczyznę? Zasada jest bardzo prosta na kilogram mięsa godzina w piekarniku, pamiętaj jednak żeby nie piec jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej najpierw zamknąć mięso na patelni, a potem piec w temperaturze 160-170 st. C.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując: wiesz już, jak przyrządzić polędwiczki z dziczyzny. Smażone oraz duszone mięso z sarny warto podać z dodatkiem puree ziemniaczanego, oraz z sosami przygotowanymi na bazie owoców leśnych. Do marynowania mięsa świetnie sprawdzi się marynata przygotowana na bazie różnych ziół, które podkreślą charakterystyczny smak mięsa.
Alergeny w polędwicy z sarny
Lista alergenów dla polędwicy z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze polędwicy z sarny
Polędwica z sarny to doskonała propozycja na smaczny obiad. Sarninę warto dobrze doprawić ziołami, aby była smaczna.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.