Przepis na polędwicę z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Polędwiczki z kurczaka umyj i oczyść.

Jajko roztrzep w misce, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.

Zanurz mięso w jajku i obtocz w bułce tartej.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni.

Usmaż polędwiczki z kurczaka.

polędwica z kurczaka
Polędwica z kurczaka
Koszt przygotowania dania
18.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Polędwica z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy z kurczaka

Kurczak to rodzaj mięsa, które jest przez nas powszechnie wykorzystywane do wielu dań. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E.

Dzisiaj pokażę Ci w jak prosty sposób może być wykorzystana polędwica z kurczaka.

Będzie to idealny pomysł na obiad dla dzieci, które pokochają polędwiczki z kurczaka w domowej panierce.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników takich jak: polędwiczki z kurczaka, mleko, jajka, bułka tarta i odrobina oleju rzepakowego.

Zatem, jak zrobić polędwicę z kurczaka, która będzie dobra dla każdego?

W pierwszej kolejności umyj i oczyść mięso, możesz je ewentualnie przekroić na mniejsze kawałki.

Następnie, roztrzep jajka za pomocą rózgi, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Zamocz kawałki mięsa i obtocz w bułce tartej. Nie zapominaj o przyprawach, możesz dodać je do jajka lub bezpośrednio przyprawić mięso. Świetnie sprawdzi się ostra papryka, wędzona papryka, sól i pieprz. Jeśli przygotowujesz potrawę dla dzieci, postaw na delikatniejsze przyprawy.

Sam widzisz jaki prosty jest przepis na polędwicę z kurczaka, będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Chrupiące polędwiczki mogą być wersją zdrowszego fast fooda, który sam bez problemu przygotujesz w swoim domu. Podawaj z domowymi frytkami zrobionymi z ziemniaków lub batatów. Do wszystkiego przyda się sos lub ketchup. Najprostszą wersją sosu będzie ten na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy, że przeciśniesz ząbki czosnku i wymieszasz z jogurtem.

Jeśli chcesz postaw na domowy ketchup, przepis znajdziesz w moich innych propozycjach. Domowy fast food podawaj ze sporą dawką warzyw w dowolnej formie. Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław, na bazie białej kapusty. Taka propozycja obiadowa będzie zdecydowanie lepsza niż korzystanie z kupnych wersji dań fast food.

Zatem, jeśli najdzie Cię ochota na chrupiące kurczaki i frytki pamiętaj o moim przepisie.

Wartości odżywcze polędwicy z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
180.23 kcal
360.46 kcal
Białko
16.81 g
33.62 g

Węglowodany w polędwicy z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.56 g
23.12 g
Węglowodany przyswajalne
10.89 g
21.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.87 g
13.73 g
Tłuszcze nasycone
1.96 g
3.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
9.81 g
Tłuszcze jednonasycone
3.24 g
6.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.66 g
3.33 g
Cholesterol
69.41 mg
138.83 mg

Witaminy w przepisie na polędwicę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
28.35 µg (mcg)
56.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.52 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
28.35 µg (mcg)
56.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.76 mg
13.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.80 µg (mcg)
49.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.45 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
151.72 mg
303.44 mg
Potas
262.23 mg
524.47 mg
Wapń
52.94 mg
105.88 mg
Fosfor
180.71 mg
361.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.79 mg
51.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.12 mg
Cynk
0.77 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z kurczaka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy z kurczaka

Lista alergenów dla polędwicy z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania polędwicy z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z piersi kurczaka
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
34.30
Jak oceniasz przepis na polędwicę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób