Przepis na polędwicę z grilla krok po kroku

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe 150 g 1 porcja
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Musztarda 15 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
To będzie niezbędne
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, tacka na grilla

Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.

Dokładnie obtocz w niej mięso i odstaw do lodówki do zamarynowania na kilka godzin.

Grilluj mięso z dwóch stron, do zarumienienia.

grillowana polędwica wieprzowa
Polędwica z grilla
Koszt przygotowania dania
7.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
466 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Polędwica z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwicy z grilla

Polędwica z grilla często gości na stole w niejednym polskim domu podczas letniego sezonu grillowego. Polędwiczki grillowane, odpowiednio przyprawione i w odpowiedni sposób upieczone są miękkie, soczyste i aromatyczne, przez co ma rzeszę zwolenników. Przepis na polędwiczki z grilla jest bardzo prosty, a efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę i wszystkich gości. Kluczowa w całym procesie przygotowywania mięsa jest odpowiednia marynata do polędwicy na grilla. Jej tradycyjnymi składnikami są oliwa z oliwek extra virgin oraz musztarda, najczęściej sarepska lub dijon. Jednak nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to jak przyprawić polędwiczki na grilla - wszystkie dodatkowe przyprawy, zioła i dodatki powinny być dopasowane do indywidualnych upodobań smakowych. Możesz zamarynować je w miodzie, sosie sojowym, czy papryczkach chilli w zależności od tego jakie smaki lubisz najbardziej. Grillowana polędwiczka wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem świeżego lub granulowanego czosnku, czy mielonej słodkiej lub ostrej papryki. Dobrze sprawdza się też świeżo i grubo mielony pieprz czarny lub ziołowy. Dla zwolenników łagodniejszych smaków dobrą alternatywą są naturalne, świeże lub suszone zioła, na przykład tymianek, czy majeranek. Jak przygotować najlepszą marynatę do polędwicy na grilla? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i w tak powstałej zalewie zanurzyć umyte polędwiczki. Po dokładnym obtoczeniu mięsa w marynacie, całość warto marynować w lodówce, minimum godzinę, a najlepiej dłużej, aby mięso zdążyło przejść smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Grillowanie polędwiczek wieprzowych to nic trudnego. Całkowity czas grillowania jest uzależniony od wielkości i grubości poszczególnych kawałków mięsa, dlatego ważne jest, aby doglądać mięso co jakiś czas i nie zostawiać go na grillu bez opieki. W przeciwnym razie może szybko się spiec i w efekcie stracić swoją soczystość i miękkość. Polędwica z grilla idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami.

Wartości odżywcze polędwicy z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
233.00 kcal
466.00 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
18.36 g
36.72 g

Witaminy w przepisie na polędwicę z grilla

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina E
2.41 mg
4.82 mg

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę z grilla

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
124.92 mg
249.85 mg
Potas
314.00 mg
628.00 mg
Wapń
9.62 mg
19.23 mg
Żelazo
0.95 mg
1.91 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z grilla 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy z grilla

Lista alergenów dla polędwicy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, rozmaryn.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania polędwicy z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
polędwiczki wieprzowe
150 g
1 porcja
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
15 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
42.00
Łączny koszt
7.37
Jak oceniasz przepis na polędwicę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób