Polędwica z grilla
- Polędwiczki wieprzowe - 1 porcja (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (15 g)
Przepis na polędwicę z grilla krok po kroku
Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
Dokładnie obtocz w niej mięso i odstaw do lodówki do zamarynowania na kilka godzin.
Grilluj mięso z dwóch stron, do zarumienienia.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy z grilla
Polędwica z grilla często gości na stole w niejednym polskim domu podczas letniego sezonu grillowego. Polędwiczki grillowane, odpowiednio przyprawione i w odpowiedni sposób upieczone są miękkie, soczyste i aromatyczne, przez co ma rzeszę zwolenników. Przepis na polędwiczki z grilla jest bardzo prosty, a efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę i wszystkich gości. Kluczowa w całym procesie przygotowywania mięsa jest odpowiednia marynata do polędwicy na grilla. Jej tradycyjnymi składnikami są oliwa z oliwek extra virgin oraz musztarda, najczęściej sarepska lub dijon. Jednak nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to jak przyprawić polędwiczki na grilla - wszystkie dodatkowe przyprawy, zioła i dodatki powinny być dopasowane do indywidualnych upodobań smakowych. Możesz zamarynować je w miodzie, sosie sojowym, czy papryczkach chilli w zależności od tego jakie smaki lubisz najbardziej. Grillowana polędwiczka wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem świeżego lub granulowanego czosnku, czy mielonej słodkiej lub ostrej papryki. Dobrze sprawdza się też świeżo i grubo mielony pieprz czarny lub ziołowy. Dla zwolenników łagodniejszych smaków dobrą alternatywą są naturalne, świeże lub suszone zioła, na przykład tymianek, czy majeranek. Jak przygotować najlepszą marynatę do polędwicy na grilla? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i w tak powstałej zalewie zanurzyć umyte polędwiczki. Po dokładnym obtoczeniu mięsa w marynacie, całość warto marynować w lodówce, minimum godzinę, a najlepiej dłużej, aby mięso zdążyło przejść smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Grillowanie polędwiczek wieprzowych to nic trudnego. Całkowity czas grillowania jest uzależniony od wielkości i grubości poszczególnych kawałków mięsa, dlatego ważne jest, aby doglądać mięso co jakiś czas i nie zostawiać go na grillu bez opieki. W przeciwnym razie może szybko się spiec i w efekcie stracić swoją soczystość i miękkość. Polędwica z grilla idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami.
Alergeny w polędwicy z grilla
Lista alergenów dla polędwicy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze polędwicy z grilla
Najlepiej grillować mięso na grillu elektrycznym, aby ograniczyć kontakt z dymem.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.