Polędwica z dzika
- Polędwica z dzika (500 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na polędwicę z dzika krok po kroku
Mięso pokrój w paski o grubości 4-5 cm i delikatnie rozbij.
Skropl sokiem z cytryny, wymieszaj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Natrzyj czosnkiem i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Usmaż mięso na rozgrzanym maśle.
Więcej informacji na temat polędwicy z dzika
Soczysta polędwica z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa jak dziedziczna. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś szczególnie, zachęcam, wykorzystaj mój przepis na polędwicę z dzika i przygotuj na obiad dla całej swojej rodziny.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty, poradziłby sobie z nim każdy. Warto pamiętać, że dziedziczna należy do chudych mięs, w 100 g zawiera 120 kcal. Jest zdecydowanie bardziej chuda niż mięso zwierząt rzeźnych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Wiele osób myśli, że przygotowanie dziczyzny jest skomplikowane i zajmuje dużo czasu. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na polędwicę z dzika, który jest prosty i szybki. Będziemy przygotowywać mięso na patelni.
Zatem jak zrobić polędwicę z dzika?
Nic trudnego, zaopatrz się w kawałek dziczyzny dobrej jakości. Najlepiej aby kupić mięso od lokalnego dostawczy lub ze sprawdzonego źródła, zacznijmy od tego, że dziczyznę ciężko dostać w marketach. Nie wiadomo dlaczego ludzie są do niej złowrogo nastawieni. Może przez mity z przygotowaniem mięsa lub odpycha nas cena mięsa, które nie należy do najtańszych, ale rekompensuje cenę swoimi walorami zdrowotnymi.
Mięso pokrój na kawałki o grubości 4-5 cm, natrzyj porządnie przyprawami, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem, najlepiej sprawdzą się tutaj świeże zioła. Do dziczyzny świetnie sprawdzi się tymianek lub rozmaryn. Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy dodamy do niego grzyby. Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, dodaj świeże grzyby, jeśli nie śmiało możesz dodać suszone grzyby. Warto pamiętać aby je najpierw namoczyć w gorącej wodzie, tak aby stały się miękkie.
Przygotowane mięso odłóż do lodówki na około 2 godziny. Następnie usmaż mięso na maśle, możesz ją też upiec w piekarniku.
To będzie idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Polędwica z dzika na pewno zrobi na wielu gościach wrażenie. Pora na dodatki, z powstałego wywaru pozostałego po pieczeniu możesz przygotować sos, który idealnie będzie komponował się z mięsem. Podaj mięso z gruboziarnistą kaszą i porcją świeżych warzyw.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj go i przekonaj się, jak pyszna jest dziczyzna.
Alergeny w polędwicy z dzika
Lista alergenów dla polędwicy z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze polędwicy z dzika
W podobny sposób możesz przygotować polędwicę z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.