Polędwica z dzika

Opublikowano: 28.09.2022 r., 0:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie z polędwicy dzika
Polędwica z dzika
Dziczyzna to niezwykle delikatne i aromatyczne mięso, które z moim przepisem przygotujesz samodzielnie w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 20 min
199 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica z dzika (500 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, lodówka

Przepis na polędwicę z dzika krok po kroku

Mięso pokrój w paski o grubości 4-5 cm i delikatnie rozbij.

Skropl sokiem z cytryny, wymieszaj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Natrzyj czosnkiem i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Usmaż mięso na rozgrzanym maśle.

Jak oceniasz przepis na polędwicę z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z dzika

Soczysta polędwica z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa jak dziedziczna. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś szczególnie, zachęcam, wykorzystaj mój przepis na polędwicę z dzika i przygotuj na obiad dla całej swojej rodziny.

Sposób przygotowania jest banalnie prosty, poradziłby sobie z nim każdy. Warto pamiętać, że dziedziczna należy do chudych mięs, w 100 g zawiera 120 kcal. Jest zdecydowanie bardziej chuda niż mięso zwierząt rzeźnych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Wiele osób myśli, że przygotowanie dziczyzny jest skomplikowane i zajmuje dużo czasu. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na polędwicę z dzika, który jest prosty i szybki. Będziemy przygotowywać mięso na patelni.

Zatem jak zrobić polędwicę z dzika?

Nic trudnego, zaopatrz się w kawałek dziczyzny dobrej jakości. Najlepiej aby kupić mięso od lokalnego dostawczy lub ze sprawdzonego źródła, zacznijmy od tego, że dziczyznę ciężko dostać w marketach. Nie wiadomo dlaczego ludzie są do niej złowrogo nastawieni. Może przez mity z przygotowaniem mięsa lub odpycha nas cena mięsa, które nie należy do najtańszych, ale rekompensuje cenę swoimi walorami zdrowotnymi.

Mięso pokrój na kawałki o grubości 4-5 cm, natrzyj porządnie przyprawami, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem, najlepiej sprawdzą się tutaj świeże zioła. Do dziczyzny świetnie sprawdzi się tymianek lub rozmaryn. Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy dodamy do niego grzyby. Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, dodaj świeże grzyby, jeśli nie śmiało możesz dodać suszone grzyby. Warto pamiętać aby je najpierw namoczyć w gorącej wodzie, tak aby stały się miękkie.

Przygotowane mięso odłóż do lodówki na około 2 godziny. Następnie usmaż mięso na maśle, możesz ją też upiec w piekarniku.

To będzie idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Polędwica z dzika na pewno zrobi na wielu gościach wrażenie. Pora na dodatki, z powstałego wywaru pozostałego po pieczeniu możesz przygotować sos, który idealnie będzie komponował się z mięsem. Podaj mięso z gruboziarnistą kaszą i porcją świeżych warzyw.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj go i przekonaj się, jak pyszna jest dziczyzna.

Alergeny w polędwicy z dzika

Lista alergenów dla polędwicy z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze polędwicy z dzika

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować polędwicę z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
166.28
199.53
Białko (g)
18.80
22.55
Fenyloalanina (mg)
0.77
0.92
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.38
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
1.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.14
10.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.81
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
5.33
6.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
5.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
23.59
28.30
Witamina C (mg)
2.41
2.89
Retinol (µg (mcg))
23.14
27.77
Tiamina (mg)
0.34
0.41
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Niacyna (mg)
3.48
4.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Wapń (mg)
17.66
21.19
Fosfor (mg)
109.83
131.79
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z dzika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z dzika

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dzika
500 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
37.50
Za 500 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
74.00