Przepis na polędwica z dorsza smażona krok po kroku

Składniki
  • Polędwica z dorsza 500 g
  • Masło klarowane 150 g
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego tymianek oraz czosnek.

Polędwicę z dorsza dopraw sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.

Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-6 minut na stronę.

Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Polędwica z dorsza smażona podana jest na białym talerzu. Udekorowana jest kawałkami cytryny, liściem sałaty oraz ćwiartkami pomidora.
Polędwica z dorsza smażona
Koszt przygotowania dania
46.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Polędwica z dorsza smażona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwicy z dorsza smażonej

Pyszna polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę podaną na obiad. Dorsz smażony na patelni bez panierki jest delikatny i łatwo strawny. Przepis na smażoną polędwicę z dorsza jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pomysł ma polędwicę z dorsza wykonasz z następujących produktów spożywczych: polędwica z dorsza, sos sojowy, sok z cytryny, masło klarowane, czosnek, świeży tymianek i pieprz czarny świeżo mielony.

Jak usmażyć polędwicę z dorsza? Na początek dopraw ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj do niego świeży tymianek i rozciśnięty ząbek czosnku. Polędwicę smaż na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Podlewaj masłem w trakcie smażenia. Na koniec dopraw pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowana ryba jest delikatna i aromatyczna.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Insulina jest hormonem dzięki któremu glukoza pozyskana z pożywienia może trafić do mięśni. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując smaczna polędwica smażona na patelni to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi. Dobra polędwica z dorsza smażona na maśle z tymiankiem i czosnkiem jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.

Wartości odżywcze polędwicy z dorsza smażonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
270.77 kcal
676.92 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
23.59 g
58.98 g
Tłuszcze nasycone
15.73 g
39.33 g
Tłuszcze nienasycone
7.86 g
19.65 g
Tłuszcze jednonasycone
6.76 g
16.90 g
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
2.75 g
Cholesterol
102.31 mg
255.77 mg

Witaminy w przepisie na polędwica z dorsza smażona

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina A
203.08 µg (mcg)
507.69 µg (mcg)
Witamina B12
0.70 µg (mcg)
1.76 µg (mcg)
Witamina E
1.14 mg
2.85 mg
Retinol
199.38 µg (mcg)
498.46 µg (mcg)
Ryboflawina
0.06 mg
0.14 mg

Składniki mineralne w przepisie na polędwica z dorsza smażona

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
42.00 mg
105.00 mg
Potas
318.85 mg
797.12 mg
Wapń
13.23 mg
33.08 mg
Fosfor
156.85 mg
392.12 mg
Cynk
0.35 mg
0.87 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z dorsza smażonej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy z dorsza smażonej

Lista alergenów dla polędwicy z dorsza smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, tymianek, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania polędwicy z dorsza smażonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
500 g
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
59.00
Łączny koszt
46.60
Jak oceniasz przepis na polędwica z dorsza smażona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób