Polędwica z dorsza smażona

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona polędwica z dorsza.
Polędwica z dorsza smażona
Polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę z patelni. Świetnie sprawdzi się jako potrawa na obiad lub spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
676 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica z dorsza (500 g)
  • Masło klarowane (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwica z dorsza smażona krok po kroku

Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego tymianek oraz czosnek.

Polędwicę z dorsza dopraw sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.

Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-6 minut na stronę.

Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na polędwica z dorsza smażona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z dorsza smażonej

Pyszna polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę podaną na obiad. Dorsz smażony na patelni bez panierki jest delikatny i łatwo strawny. Przepis na smażoną polędwicę z dorsza jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pomysł ma polędwicę z dorsza wykonasz z następujących produktów spożywczych: polędwica z dorsza, sos sojowy, sok z cytryny, masło klarowane, czosnek, świeży tymianek i pieprz czarny świeżo mielony.

Jak usmażyć polędwicę z dorsza? Na początek dopraw ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj do niego świeży tymianek i rozciśnięty ząbek czosnku. Polędwicę smaż na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Podlewaj masłem w trakcie smażenia. Na koniec dopraw pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowana ryba jest delikatna i aromatyczna.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Insulina jest hormonem dzięki któremu glukoza pozyskana z pożywienia może trafić do mięśni. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując smaczna polędwica smażona na patelni to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi. Dobra polędwica z dorsza smażona na maśle z tymiankiem i czosnkiem jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.

Alergeny w polędwicy z dorsza smażonej

Lista alergenów dla polędwicy z dorsza smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze polędwicy z dorsza smażonej

na 100g gotowej potrawy

Polędwica z dorsza smażona to źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dorsz zawiera kwasy omega 3. Jest niskokaloryczny dlatego możesz go dodać do swojego jadłospisu jeśli dbasz o linie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
270.77
676.92
Białko (g)
13.69
34.23
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
23.59
58.98
Tłuszcze nasycone (g)
15.73
39.33
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
19.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.76
16.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
2.75
Cholesterol (mg)
102.31
255.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
203.08
507.69
Witamina B6 (mg)
0.18
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
1.76
Witamina C (mg)
0.77
1.92
Witamina D (µg (mcg))
0.69
1.73
Witamina E (mg)
1.14
2.85
Retinol (µg (mcg))
199.38
498.46
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Niacyna (mg)
1.58
3.96
Foliany (µg (mcg))
5.38
13.46
Beta karoten (µg (mcg))
44.54
111.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
42.00
105.00
Potas (mg)
318.85
797.12
Wapń (mg)
13.23
33.08
Fosfor (mg)
156.85
392.12
Magnez (mg)
24.62
61.54
Żelazo (mg)
0.29
0.73
Cynk (mg)
0.35
0.87
Miedź (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z dorsza smażonej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z dorsza smażonej

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
500 g
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Koszt składników
59.00