Polędwica z dorsza smażona
- Polędwica z dorsza (500 g)
- Masło klarowane (150 g)
Przepis na polędwica z dorsza smażona krok po kroku
Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego tymianek oraz czosnek.
Polędwicę z dorsza dopraw sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-6 minut na stronę.
Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwicy z dorsza smażonej
Pyszna polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę podaną na obiad. Dorsz smażony na patelni bez panierki jest delikatny i łatwo strawny. Przepis na smażoną polędwicę z dorsza jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pomysł ma polędwicę z dorsza wykonasz z następujących produktów spożywczych: polędwica z dorsza, sos sojowy, sok z cytryny, masło klarowane, czosnek, świeży tymianek i pieprz czarny świeżo mielony.
Jak usmażyć polędwicę z dorsza? Na początek dopraw ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj do niego świeży tymianek i rozciśnięty ząbek czosnku. Polędwicę smaż na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Podlewaj masłem w trakcie smażenia. Na koniec dopraw pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowana ryba jest delikatna i aromatyczna.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Insulina jest hormonem dzięki któremu glukoza pozyskana z pożywienia może trafić do mięśni. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując smaczna polędwica smażona na patelni to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi. Dobra polędwica z dorsza smażona na maśle z tymiankiem i czosnkiem jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.
Alergeny w polędwicy z dorsza smażonej
Lista alergenów dla polędwicy z dorsza smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze polędwicy z dorsza smażonej
Polędwica z dorsza smażona to źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dorsz zawiera kwasy omega 3. Jest niskokaloryczny dlatego możesz go dodać do swojego jadłospisu jeśli dbasz o linie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.