Polędwica wołowa
- Polędwica wołowa (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pieczarki (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na polędwicę wołową krok po kroku
Polędwicę umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso włóż do naczynia i ułóż na nim pokrojony czosnek. Następnie mięso nasmaruj olejem i pozostaw w lodówce na całą noc.
Kolejnego dnia mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa oraz pieczarki, następnie na wierzch połóż podsmażone mięso.
Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku z funkcją góra-dół nagrzanym do 170°C przez około 40 minut.
Gotową polędwicę podawaj od razu po przygotowaniu np. z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wellington
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwicy wołowej
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice wołową jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać nasz przepis. Produkty spożywcze, które będą niezbędne do przygotowania dania to: polędwica wołowa, cebula, marchewka, pieczarki, olej, pieprz , bazylia i czosnek.
Jak przyprawić i jak przygotować polędwice wołową? Polędwice musisz zamarynować dzień wcześniej przed upieczeniem. Polędwice umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim czosnek. Mięso posmaruj olejem i odstaw na noc do lodówki. Jak zrobić polędwiczki wołowe na obiad? Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Jak upiec naszą polędwice wołową? Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa. Na wierzch warzyw połóż mięso. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni C piecz mięso przez około 40 minut. Pieczona polędwica cygańska gotowa. Mięso najlepiej podawaj z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy do naszego organizmu sporej ilości wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo polędwica wołowa zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej również niektóre witaminy z grupy D, wapń, magnez czy żelazo. Ten ostatni składnik mineralny jest szczególnie waży w diecie osób chorujących na anemię, ponieważ w większości przypadków to właśnie tego składnika brakuje w ich diecie. Polędwica jest również źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Podsumowując polędwica wołowa to mięsne treściwe danie. Mięso z polędwicy wołowej jest aromatyczne i soczyste. Mięso z polędwicy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie sprawdzi się dla osób, które są na diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Pieczona polędwica sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla rodziny oraz kiedy spodziewamy się gości.
Alergeny w polędwicy wołowej
Lista alergenów dla polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwicę wołową
Wartości odżywcze polędwicy wołowej
Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy do naszego organizmu sporej ilości wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo polędwica wołowa zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej również niektóre witaminy z grupy D, wapń, magnez czy żelazo. Dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.