Polędwica wieprzowa z piekarnika

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona polędwica wieprzowa na desce
Polędwica wieprzowa z piekarnika
Polędwica wieprzowa z piekarnika to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczona polędwica jest krucha i bardzo soczysta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Marynowanie 40 min
351 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na polędwica wieprzowa z piekarnika krok po kroku

W misce umieść jogurt naturalny, dodaj sól, pieprz i sos sojowy.

Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z jogurtem.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i koper.

Do marynaty włóż polędwicę i pozostaw na 2-3 godziny.

Polędwicę wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Polędwicę po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut i dopiero podziel na porcje.

W innym wypadku sok zawarty w mięsie wypłynie i mięso straci aromat.

Jak oceniasz przepis na polędwica wieprzowa z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat polędwicy wieprzowej z piekarnika

Polędwica wieprzowa z piekarnika to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwica jest także daniem doskonałym na bardziej uroczyste okazje. Można ją przygotować w wielu wersjach smakowych i z wieloma ciekawymi dodatkami. Przepis na polędwicę wieprzową z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, sos sojowy, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, czosnek, jogurt naturalny.

Jak zrobić polędwicę wieprzową w piekarniku? W misce umieść jogurt naturalny, dodaj sól, pieprz i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z jogurtem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i koper. Do marynaty włóż polędwicę i pozostaw na 2-3 godziny. Polędwicę wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Polędwicę po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut i dopiero podziel na porcje. W innym wypadku sok zawarty w mięsie wypłynie i mięso straci aromat.

Polędwica wieprzowa jest najchudszym kawałkiem tuszy wieprzowej. Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym i nie służy jej długie pieczenie czy duszenie w sosie. Polędwica jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm. Polędwica jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. U niemowlaków wspomaga rozwój mózgu. Niedobry żelaza prowadzą do poważnych konsekwencji zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podsumowując pyszna polędwica pieczona to bardzo dobra propozycja na obiad. To, ile czasu piec polędwicę zależy od jej wielkości. Im mniejszy kawałek, tym krótszy czas obróbki termicznej. Soczysta polędwica najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub kopytek. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.

Alergeny w polędwicy wieprzowej z piekarnika

Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Polędwica wieprzowa z piekarnika to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest chudym kawałkiem tuszy i nie zawiera dużej ilości kalorii. Świetnie sprawdza się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
100.34
351.18
Białko (g)
15.36
53.76
Fenyloalanina (mg)
0.60
2.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.15
7.52
Węglowodany przyswajalne (g)
1.93
6.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.00
10.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
5.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
4.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
3.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.09
Cholesterol (mg)
46.59
163.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
32.72
114.51
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.53
1.86
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.84
30.93
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.67
2.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.86
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.58
16.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.24
42.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
71.01
248.55
Potas (mg)
317.92
1112.72
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.89
213.12
Fosfor (mg)
169.22
592.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.50
78.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
4.11
Cynk (mg)
1.34
4.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wieprzowej z piekarnika 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy wieprzowej z piekarnika

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
29.60