Przepis na polędwicę wieprzową duszoną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i delikatnie obsmaż.

Zalej mięso bulionem i duś, do momentu, aż będzie miękkie.

Gotowe mięso podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa duszona
Koszt przygotowania dania
26.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Polędwica wieprzowa duszona - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy wieprzowej duszonej

Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Duszona polędwica wieprzowa powstanie z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.

Zatem, jak zrobić duszoną polędwicę wieprzową w sosie własnym?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Bulion możesz przygotować od podstaw z warzyw i mięsa bądź z samych warzyw. Wtedy danie będzie na pewno bardzo aromatyczne, a przez dodatek domowego bulionu zyskamy cenne składniki mineralne. Śmiało możesz też postawić na kupny bulion dobrej jakości. Nie używaj tak zwanych kostek rosołowych. Postaw raczej na bulion zamknięty w szklanym słoiczku.

Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz jak prosta, w przygotowaniu jest duszona polędwica wieprzowa. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej duszonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
105.33 kcal
263.31 kcal
Białko
11.84 g
29.59 g

Węglowodany w polędwicy wieprzowej duszonej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
1.68 g
4.21 g
Węglowodany przyswajalne
1.47 g
3.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.39 g
13.48 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
2.92 g
Tłuszcze nienasycone
4.22 g
10.56 g
Tłuszcze jednonasycone
2.99 g
7.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
3.07 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
36.52 mg
91.29 mg

Witaminy w przepisie na polędwicę wieprzową duszoną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
3.37 µg (mcg)
8.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.46 mg
1.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.29 mg
3.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.56 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.77 mg
9.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
2.17 µg (mcg)
5.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.35 µg (mcg)
78.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę wieprzową duszoną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
113.00 mg
282.50 mg
Potas
247.03 mg
617.58 mg
Wapń
8.83 mg
22.08 mg
Fosfor
142.34 mg
355.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.85 mg
42.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.51 mg
Cynk
1.09 mg
2.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wieprzowej duszonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy wieprzowej duszonej

Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Cena przygotowania polędwicy wieprzowej duszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na polędwicę wieprzową duszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób