Polędwica wellington

Opublikowano: 22.04.2022 r., 9:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica wellington na desce.
Polędwica wellington
Polędwica wellington to wspaniała propozycja na wystawną kolację lub obiad dla całej rodziny. Polędwica w cieście francuskim jest bardzo soczysta i aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
511 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (800 g)
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Szynka parmeńska (130 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwica wellington krok po kroku

Mięso dopraw solą i pieprzem.

Odstaw na 10 minut.

Pokrój pieczarki w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.

Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę.

Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon.

Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem.

Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na polędwica wellington
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat polędwicy wellington

Polędwica wellington to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub kolację. Polędwica jest daniem, które zachwyca swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Przepis na polędwicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, ciasto francuskie, pieczarki, masło, szynka parmeńska, sól, pieprz, czosnek, cebula, musztarda rosyjska, jajko, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwicę wellington? Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę. Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon. Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem. Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu.

Podsumowując pyszna polędwica wołowa w cieście francuskim sprawdzi się na obiad. Polędwicę można podać z sosem béarnaise, który przygotowuje się na bazie żółtek, octu i białego wina. Polędwicę wołową można zastąpić polędwicą wieprzową lub piersią z kurczaka. Danie zyska wówczas inny smak. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Odgrzana polędwica nie będzie jednak tak smaczna, jak ta przygotowana na świeżo.

Alergeny w polędwicy wellington

Lista alergenów dla polędwicy wellington przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze polędwicy wellington

na 100g gotowej potrawy

Polędwica wellington to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica zawiera duża ilość żelaza oraz innych składników mineralnych i witamin. Polędwica jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
227.24
511.28
Białko (g)
10.32
23.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
9.95
22.38
Węglowodany przyswajalne (g)
9.10
20.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
16.35
36.78
Tłuszcze nasycone (g)
7.22
16.25
Tłuszcze nienasycone (g)
9.12
20.53
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.33
16.50
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.79
4.03
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.53
93.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
30.18
67.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.04
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
3.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ciasto francuskie, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.68
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.43
66.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.37
9.83
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.17
54.38
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.42
18.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
225.00
506.24
Potas (mg)
208.77
469.74
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.80
28.81
Fosfor (mg)
108.55
244.24
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.32
36.71
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
2.04
Cynk (mg)
1.13
2.55
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wellington 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy wellington

Koszt składników
180.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
800 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
96.00
Za 800 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szynka parmeńska
130 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
22.75
Za 130 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
180.00