Polędwica wellington
- Polędwica wołowa (800 g)
- Ciasto francuskie (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Szynka parmeńska (130 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Musztarda (100 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na polędwica wellington krok po kroku
Mięso dopraw solą i pieprzem.
Odstaw na 10 minut.
Pokrój pieczarki w drobną kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.
Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę.
Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon.
Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem.
Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwicy wellington
Polędwica wellington to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub kolację. Polędwica jest daniem, które zachwyca swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Przepis na polędwicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, ciasto francuskie, pieczarki, masło, szynka parmeńska, sól, pieprz, czosnek, cebula, musztarda rosyjska, jajko, olej rzepakowy.
Jak zrobić polędwicę wellington? Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę. Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon. Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem. Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu.
Podsumowując pyszna polędwica wołowa w cieście francuskim sprawdzi się na obiad. Polędwicę można podać z sosem béarnaise, który przygotowuje się na bazie żółtek, octu i białego wina. Polędwicę wołową można zastąpić polędwicą wieprzową lub piersią z kurczaka. Danie zyska wówczas inny smak. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Odgrzana polędwica nie będzie jednak tak smaczna, jak ta przygotowana na świeżo.
Alergeny w polędwicy wellington
Lista alergenów dla polędwicy wellington przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze polędwicy wellington
Polędwica wellington to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica zawiera duża ilość żelaza oraz innych składników mineralnych i witamin. Polędwica jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.