Polędwica w sosie śmietanowym
- Polędwiczki wieprzowe (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na polędwica w sosie śmietanowym krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
Polędwicę dopraw solą i pieprzem.
Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron.
Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę.
Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut.
Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.
Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna być zbyt długo poddawana obróbce termicznej. Polędwicę można podać z różnymi dodatkami. Przepis na polędwicę w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, śmietana kremówka, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, sos sojowy.
Jak zrobić polędwicę w sosie śmietanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron. Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę. Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut. Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj. Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Polędwica wieprzowa jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Polędwica zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka.
Podsumowując pyszna polędwica w sosie sprawdzi się na obiad. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Do sosu można dodać ulubione warzywa lub zioła. Polędwica w sosie jest także świetnym pomysłem jako dodatek do makaronu.
Alergeny w polędwicy w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze polędwicy w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica w śmietanie jest kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. W dużych ilościach nie powinny jej spożywać osoby z zaburzeniami stężenia cholesterolu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.