Polędwica w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietana 12% (130 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym krok po kroku
Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości.
Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku.
Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie śmietanowym z grzybami i cebulką oraz przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić polędwicę w sosie pieczarkowym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości. Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smaczna polędwica w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Alergeny w polędwicy w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze polędwicy w sosie pieczarkowym
Danie ma niski IG, dzięki czemu może na spokojnie wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.