Polędwica w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 26.03.2022 r., 12:07 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica w sosie grzybowym
Polędwica w sosie pieczarkowym
Polędwica w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 50 min
172 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietana 12% (130 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym krok po kroku

Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości.

Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku.

Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie pieczarkowym

Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie śmietanowym z grzybami i cebulką oraz przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polędwicę w sosie pieczarkowym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości. Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smaczna polędwica w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Alergeny w polędwicy w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze polędwicy w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu może na spokojnie wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
95.85
172.53
Białko (g)
9.36
16.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
3.41
6.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
5.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
4.91
8.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
2.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
5.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
4.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.95
52.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
11.48
20.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.16
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.94
16.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.43
6.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.19
14.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.89
43.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
87.89
158.20
Potas (mg)
254.26
457.66
Wapń (mg)
19.73
35.51
Fosfor (mg)
123.72
222.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.77
28.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.08
Cynk (mg)
0.92
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie pieczarkowym 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie pieczarkowym

Koszt składników
55.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 12%
130 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 130 g
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
55.20