Polędwica w sosie kurkowym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Kurki świeże (400 g)
- Cebula (100 g)
- Bulion warzywny (300 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Śmietana 12% (120 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Przepis na polędwicę w sosie kurkowym krok po kroku
Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie mięso solimy i pieprzymy z obu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze części.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i na jego miejsce dodajemy cebulę. Podsmażamy ją na złoto.
Do cebuli dodajemy kurki. Składniki smażymy dalej.
Do grzybów dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Mięso dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękkie.
Na koniec całość zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek.
Doprawiamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie śmietanowym z grzybami i koperkiem oraz przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić polędwicę w sosie kurkowym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie mięso solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i na jego miejsce dodajemy cebulę. Podsmażamy ją na złoto. Do cebuli dodajemy kurki. Składniki smażymy dalej. Do grzybów dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Mięso dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Na koniec całość zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek. Doprawiamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do jej przygotowania możemy wykorzystać świeże kurki lub mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Śmietana w połączeniu z kurkami oraz polędwiczkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Alergeny w polędwicy w sosie kurkowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze polędwicy w sosie kurkowym
Polędwiczki mają średni IG, dzięki czemu możemy je spożywać bez większych ograniczeń.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.