Polędwica w sosie kurkowym

Opublikowano: 24.03.2022 r., 18:41 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica z kurkami na patelni
Polędwica w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
108 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Kurki świeże (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietana 12% (120 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na polędwicę w sosie kurkowym krok po kroku

Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie mięso solimy i pieprzymy z obu stron.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze części.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i na jego miejsce dodajemy cebulę. Podsmażamy ją na złoto.

Do cebuli dodajemy kurki. Składniki smażymy dalej.

Do grzybów dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Mięso dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękkie.

Na koniec całość zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek.

Doprawiamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie kurkowym

Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie śmietanowym z grzybami i koperkiem oraz przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polędwicę w sosie kurkowym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie mięso solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i na jego miejsce dodajemy cebulę. Podsmażamy ją na złoto. Do cebuli dodajemy kurki. Składniki smażymy dalej. Do grzybów dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Mięso dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Na koniec całość zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek. Doprawiamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do jej przygotowania możemy wykorzystać świeże kurki lub mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Śmietana w połączeniu z kurkami oraz polędwiczkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Alergeny w polędwicy w sosie kurkowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze polędwicy w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki mają średni IG, dzięki czemu możemy je spożywać bez większych ograniczeń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
83.45
108.48
Białko (g)
7.93
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
4.89
6.36
Węglowodany przyswajalne (g)
3.70
4.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
3.58
4.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
2.86
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
2.09
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.77
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.63
32.02
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
14.85
19.30
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.27
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.79
2.33
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.54
2.00
Retinol (µg (mcg))
7.09
9.21
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.51
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.46
10.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
87.28
113.46
Potas (mg)
310.44
403.57
Wapń (mg)
22.62
29.40
Fosfor (mg)
107.71
140.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.01
20.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
1.98
Cynk (mg)
0.90
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie kurkowym 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie kurkowym

Koszt składników
82.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
3 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
82.00