Polędwica w sosie
- Polędwiczki wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Bulion warzywny (300 ml)
- Śmietana 12% (50 g)
Przepis na polędwicę w sosie krok po kroku
Polędwiczkę dokładnie myjemy oraz kroimy na plasterki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a na głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.
Następnie układamy plastry mięsa. Na małym ogniu podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor.
Podsmażone polędwiczki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości.
Pod koniec do mięsa wywaru dolewamy śmietanę oraz dodajemy sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje - gotujemy jeszcze około 5 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie własnym z przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić polędwicę w sosie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczkę dokładnie myjemy oraz kroimy na plasterki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a na głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Następnie układamy plastry mięsa. Na małym ogniu podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor. Polędwiczki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Pod koniec do mięsa wywaru dolewamy śmietanę oraz dodajemy sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje - gotujemy jeszcze około 5 minut.
Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smażona polędwica to doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Alergeny w polędwicy w sosie
Lista alergenów dla polędwicy w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze polędwicy w sosie
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na spokojnie możemy wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.