Polędwica w sosie

Opublikowano: 23.03.2022 r., 19:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica w kremowym sosie
Polędwica w sosie
Polędwiczki w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
221 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Śmietana 12% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa, pokrywka do patelni

Przepis na polędwicę w sosie krok po kroku

Polędwiczkę dokładnie myjemy oraz kroimy na plasterki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a na głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.

Następnie układamy plastry mięsa. Na małym ogniu podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor.

Podsmażone polędwiczki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości.

Pod koniec do mięsa wywaru dolewamy śmietanę oraz dodajemy sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje - gotujemy jeszcze około 5 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie

Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie własnym z przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polędwicę w sosie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczkę dokładnie myjemy oraz kroimy na plasterki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a na głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Następnie układamy plastry mięsa. Na małym ogniu podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor. Polędwiczki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Pod koniec do mięsa wywaru dolewamy śmietanę oraz dodajemy sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje - gotujemy jeszcze około 5 minut.

Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smażona polędwica to doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Alergeny w polędwicy w sosie

Lista alergenów dla polędwicy w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze polędwicy w sosie

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu na spokojnie możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
201.79
221.97
Białko (g)
7.06
7.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
1.66
1.83
Węglowodany przyswajalne (g)
1.48
1.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
18.78
20.66
Tłuszcze nasycone (g)
12.42
13.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
6.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.52
6.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
0.92
Cholesterol (mg)
67.63
74.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
152.53
167.78
Witamina B6 (mg)
0.26
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.24
Witamina C (mg)
0.95
1.05
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.12
Witamina E (mg)
0.58
0.63
Retinol (µg (mcg))
145.89
160.48
Tiamina (mg)
0.33
0.36
Ryboflawina (mg)
0.13
0.14
Niacyna (mg)
2.15
2.36
Foliany (µg (mcg))
3.21
3.53
Beta karoten (µg (mcg))
69.53
76.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
117.00
128.70
Potas (mg)
161.68
177.85
Wapń (mg)
17.74
19.51
Fosfor (mg)
89.53
98.48
Magnez (mg)
11.32
12.45
Żelazo (mg)
0.36
0.39
Cynk (mg)
0.66
0.73
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie

Koszt składników
45.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
45.20