Przepis na polędwica po chińsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, imbir świeży, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Polędwicę pokrój w kostkę.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Paprykę czerwoną umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski.

Polędwicę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj na patelnię mięso i podsmaż.

Dodaj marchew, paprykę.

W wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej na patelnię.

Dodaj paprykę ostrą i gotuj przez 10 minut.

Posiekaj szczypior i posyp wierzch potrawy.

Dodaj sezam.

Podawaj z gotowanym ryżem.

Polędwica po chińsku podana na brązowym talerzu.
Polędwica po chińsku
Koszt przygotowania dania
36.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
432 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Polędwica po chińsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy po chińsku

Polędwica po chińsku to dobry pomysł na obiad. Kuchnia orientalna jest aromatyczna i zawiera dużą ilość przypraw. Przepis na polędwicę po chińsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, papryka czerwona, cebula, czosnek, imbir, marchew, papryka ostra, sos sojowy, sól, pieprz czarny, olej sezamowy, mąka ziemniaczana, szczypior, sezam.

Jak zrobić polędwicę po chińsku? Polędwicę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i pokrój w słupki. Paprykę czerwoną umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Polędwicę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj na patelnię mięso i podsmaż. Dodaj marchew, paprykę. W wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej na patelnię. Dodaj paprykę ostrą i gotuj przez 10 minut. Posiekaj szczypior i posyp wierzch potrawy. Dodaj sezam. Podawaj z gotowanym ryżem.

Przyprawy kuchni chińskiej są bardzo różnorodne. Kuchnia chińska jest lekka i aromatyczna.

Bulwy imbiru dodanego do potrawy są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Podsumowując orientalna polędwica świetnie sprawdzi się na kolację dla dwojga. Polędwica w sosie jest lekko pikantna i nie powinna być spożywana przez dzieci poniżej 5 roku życia. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Polędwica to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Polędwicę w sosie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze polędwicy po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
123.60 kcal
432.61 kcal
Białko
9.76 g
34.17 g

Węglowodany w polędwicy po chińsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.43 g
22.50 g
Węglowodany przyswajalne
4.80 g
16.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
5.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.71 g
23.48 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
5.86 g
Tłuszcze nienasycone
5.03 g
17.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.57 g
8.99 g
Tłuszcze wielonasycone
2.46 g
8.62 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: olej sezamowy, sezam nasiona.
czytaj dalej
Cholesterol
26.71 mg
93.49 mg

Witaminy w przepisie na polędwica po chińsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
151.12 µg (mcg)
528.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.46 mg
1.60 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina C
29.33 mg
102.67 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
1.96 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.46 mg
1.62 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.64 mg
Niacyna
3.31 mg
11.58 mg
Foliany
20.65 µg (mcg)
72.28 µg (mcg)
Beta karoten
1522.57 µg (mcg)
5328.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na polędwica po chińsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
33.76 mg
118.16 mg
Potas
311.36 mg
1089.75 mg
Wapń
48.19 mg
168.67 mg
Fosfor
140.16 mg
490.55 mg
Magnez
30.79 mg
107.78 mg
Żelazo
1.12 mg
3.91 mg
Cynk
1.16 mg
4.07 mg
Miedź
0.20 mg
0.70 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy po chińsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy po chińsku

Lista alergenów dla polędwicy po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania polędwicy po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na polędwica po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób