- Polędwiczki wieprzowe 600 g
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g
- Olej sezamowy 50 ml
- Szczypiorek 30 g 1 pęczek
- Sezam nasiona 50 g
Przepis na polędwica po chińsku krok po kroku
Polędwicę pokrój w kostkę.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz marchew oraz imbir i pokrój w cienkie plastry.
Paprykę czerwoną umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski.
Polędwicę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj na patelnię mięso i podsmaż.
Dodaj marchew, paprykę oraz imbir.
W wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej na patelnię.
Dodaj paprykę ostrą i gotuj przez 10 minut.
Posiekaj szczypior i posyp wierzch potrawy.
Dodaj sezam.
Podawaj z gotowanym ryżem.

-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Informacje dietetyczne - polędwica po chińsku
Wartości odżywcze polędwicy po chińsku
Polędwica po chińsku to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Polędwica jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Polędwica zawiera także dużą ilość składników mineralnych. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera niską ilość kalorii.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwicy po chińsku
Lista alergenów dla polędwicy po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Więcej informacji na temat polędwicy po chińsku
Polędwica po chińsku to dobry pomysł na obiad. Kuchnia orientalna jest aromatyczna i zawiera dużą ilość przypraw. Przepis na polędwicę po chińsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, papryka czerwona, cebula, czosnek, imbir, marchew, papryka ostra, sos sojowy, sól, pieprz czarny, olej sezamowy, mąka ziemniaczana, szczypior, sezam.
Jak zrobić polędwicę po chińsku? Polędwicę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew oraz imbir i pokrój w cienkie plastry. Paprykę czerwoną umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Polędwicę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj na patelnię mięso i podsmaż. Dodaj marchew, paprykę oraz imbir. W wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej na patelnię. Dodaj paprykę ostrą i gotuj przez 10 minut. Posiekaj szczypior i posyp wierzch potrawy. Dodaj sezam. Podawaj z gotowanym ryżem.
Przyprawy kuchni chińskiej są bardzo różnorodne. Kuchnia chińska jest lekka i aromatyczna.
Bulwy imbiru dodanego do potrawy są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Podsumowując orientalna polędwica świetnie sprawdzi się na kolację dla dwojga. Polędwica w sosie jest lekko pikantna i nie powinna być spożywana przez dzieci poniżej 5 roku życia. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Polędwica to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Polędwicę w sosie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy po chińsku
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023