Polędwica łososiowa

Opublikowano: 21.06.2021 r., 11:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica łososiowa podana na białym dużym talerzu, udekorowana rozmarynem.
Polędwica łososiowa
Polędwica łososiowa to wędlina idealna dla wszystkich miłośników mięsnych dań, zwłaszcza tych domowych. Ma niesamowicie pyszny smak i wędzony głęboki aromat.
Przygotowanie 40 min
77 kcal
Kcal w porcji
51 g
Wielkość porcji
3
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Sól (25 g)
  • Sól peklująca (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielony czosnek, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
duża miska, pończocha

Przepis na polędwicę łososiową krok po kroku

Cukier, sól i sól do peklowania wymieszaj razem w miseczce. Taką mieszanką natrzyj całe mięso.

Wstaw je do naczynia i schowaj do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie schab dokładnie wytrzyj.

W miseczce zmieszaj ze sobą paprykę (5 g), czosnek mielony (5 g) i majeranek (10 g).

Mieszankę wetrzyj w wędlinę.

Mięso przełóż do cienkiej pończochy i zawiąż ją dokładnie.

Powieś ją w suchym i przewiewnym miejscu.

Po 4 dniach możesz ją wyciągnąć i przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na polędwicę łososiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polędwicy łososiowej

Polędwica łososiowa to popularna wędlina, którą prawie każdy kojarzy. Swoją nazwę zawdzięcza pięknemu różowemu kolorowi, który uzyskuje mięso w procesie dojrzewania, a który jest zbliżony do koloru mięsa popularnej ryby. To mięso jest bardzo smaczne, a ze względu na długi proces dojrzewania, jego smak stale się zmienia. To świetny dodatek na kanapki czy do sałatek.

Ta szynka idealnie sprawdzi się na kanapki, ze względu na swój pyszny smak i piękny kolor. Wygląda bardzo apetycznie, a jej wykonanie wcale nie jest aż tak trudne jak może się wydawać. To wspaniały dodatek do głównych dań. Idealnie sprawdzi się również na przyjęcia, jako przystawka. Jej smak docenią na pewno osoby, które cenią sobie wędliny domowe.

Ta szynka choć surowa, smakuje naprawdę wybornie. Można ją przygotować na dwa różne sposoby. Wersja z przepisu, to opcja dla tych, którym wędlina wędzona, nie za bardzo smakuje. W tym przepisie szynka schnie i dojrzewa, dzięki czemu nabiera odpowiedniej faktury i smaku, jednak wcale nie jest mdła czy mało doprawiona. To wszystko zasługa odpowiedniej mieszanki przypraw, która jest potrzebna, by przygotować tą wędlinę.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić polędwicę łososiową, która jest bardzo smaczna, a przy tym ma wspaniałą strukturę. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo słone i niesamowicie smakowite. Idealnie komponuje się ze świeżym chlebem. Najlepsze w niej jest to, że można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Udział poszczególnych ziół można dowolnie modyfikować, jednak nie warto za bardzo eksperymentować, gdyż łatwo można przesadzić.

Najlepiej zrobić tą wędlinę ze schabu, gdyż to mięso ma idealną strukturę, zwłaszcza już po wysuszeniu. Nie zawiera zbyt dużej ilości błonek, które mogłyby zepsuć cały efekt wizualny, a także odebrać przyjemność ze spożywania tego wyrobu.

Przepis na polędwicę łososiową nie jest skomplikowany, dlatego poradzą sobie z nim nawet osoby, które do tej pory wolały kupować wędlinę w sklepie z obawy, że domowa może nie wyjść. Ta swojska jest równie dobra, a nawet lepsza. Nie jest do niej konieczne wędzenie. To receptura na naprawdę wspaniały dodatek do kanapek.

Alergeny w polędwicy łososiowej

Lista alergenów dla polędwicy łososiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwicę łososiową

Wartości odżywcze polędwicy łososiowej

na 100g gotowej potrawy

Ta wędlina nie powinna gościć zbyt często w menu, ze względu na niekorzystne działanie przetworzonego czerwonego mięsa na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(51g)
Energia (kcal)
151.29
77.16
Białko (g)
20.57
10.49
Fenyloalanina (mg)
0.87
0.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(51g)
Węglowodany (g)
0.95
0.48
Węglowodany przyswajalne (g)
0.95
0.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(51g)
Tłuszcz (g)
6.61
3.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
1.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.84
1.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.02
Cholesterol (mg)
63.81
32.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(51g)
Witamina A (µg (mcg))
0.95
0.49
Witamina B6 (mg)
0.70
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.26
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.19
Witamina E (mg)
0.12
0.06
Retinol (µg (mcg))
0.95
0.49
Tiamina (mg)
0.64
0.33
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Niacyna (mg)
7.61
3.88
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(51g)
Sód (mg)
1523.82
777.15
Potas (mg)
355.56
181.34
Wapń (mg)
7.59
3.87
Fosfor (mg)
215.24
109.77
Magnez (mg)
24.80
12.65
Żelazo (mg)
0.49
0.25
Cynk (mg)
1.48
0.75
Miedź (mg)
0.06
0.03
Mangan (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy łososiowej 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy łososiowej

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
25 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 25 g
Sól peklująca
15 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 15 g
Koszt składników
32.00