Przepis na polędwicę cygańską krok po kroku
- Polędwica wołowa 600 g
- Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Polędwice umyj i dokładnie wysusz.
Polędwice obtocz w pieprzu młotkowanym lub grubo mielonym.
Na patelni rozgrzej mocno olej.
Usmaż szybko mięso z każdej strony.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Mięso wyciągnij z naczynia, posól i owiń folią aluminiową. Pozostaw na 7 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwica z indyka
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki w sosie grzybowym
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Przepisy na polędwicę

(liczba kalorii)
Polędwica cygańska - cechy przepisu
Więcej o polędwicy cygańskiej
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z wycięcia odpowiedniej części z łopatki wołowej. Jest to niezwykle kruchy i delikatny kawałek mięsa. Wołowina cygańska to mięso odpowiednie na stek czy na tatara. Stek z polędwicy cygańskiej jest niezwykle delikatny i smaczny.
Wołowa polędwica cygańska to także nazwa dania. Jest to polędwica wołowa, obtoczona w grubo mielonym lub młotkowanym pieprzu, obsmażona z każdej strony na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku. Mięso, mimo że jest z piekarnika, jest wciąż średnio krwista, a przy tym niezwykle delikatna i soczysta. Mięso to jest wyśmienite, możesz podać je jako steki z dodatkiem masła ziołowego, sosu pieprzowego czy sosu pieczeniowego. Do polędwicy świetnie sprawdzi się dodatek domowych frytek belgijskich, domowego puree ziemniaczanego, domowego puree ze słodkich ziemniaków lub domowego puree kalafiorowego. Jako surówka najlepiej będzie pasować świeża, dobrej jakości sałata z dodatkiem najlepszego, domowego sosy winegret. Na wszystkie dodatki znajdziesz przepisy w naszym serwisie. Przepis na polędwicę cygańską jest łatwy w przygotowaniu i nawet osoby początkujące w przygotowywaniu wołowiny poradzą sobie z przyrządzeniem tego dania. Jak przyrządzić polędwicę cygańską dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Sprawdzony przepis sprawi, że danie zawsze Ci się uda i będzie smakować wyśmienicie.
Polędwica po cygańsku to wyjątkowe i pyszne danie z wykorzystaniem polędwicy wołowej.
Wartości odżywcze polędwicy cygańskiej
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w polędwicy cygańskiej
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na polędwicę cygańską
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwicę cygańską
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwicy cygańskiej
Lista alergenów dla polędwicy cygańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na polędwicę cygańską nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz młotkowany