Poke bowl
- Łosoś filet (250 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Olej sezamowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Komosa ryżowa (Quinoa) (100 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Awokado - 1 mała sztuka (140 g)
- Ogórek - 1 średnia sztuka (100 g)
- Mango - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Sezam nasiona (20 g)
Przepis na poke bowl krok po kroku
Filet z łososia pokrój w kostkę o boku długości około 1 cm.
W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę startego imbiru oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W marynacie wymieszaj kostkę łososia.
Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut.
W miseczce wymieszaj 1 łyżkę soku z limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tartego imbiru, syrop klonowy oraz olej sezamowy.
Komosę wypłucz pod bieżącą wodą, zalej bulionem i zagotuj. Komosę gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozostaw do odparowania.
Łososia przesuń na brzeg naczynia, dodaj do niego ugotowaną komosę i wymieszaj ją z sokiem po pieczeniu ryby.
Awokado, ogórka oraz mango obierz i pokrój w kostkę. Produktów nie mieszaj.
Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka.
Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
Na środek miseczek ułóż porcję komosy, dookoła niej ułóż pieczonego łososia, awokado, mango, ogórka, czerwoną cebulę.
Przed podaniem poke bowl posyp posiekanym szczypiorkiem, nasionami sezamu i polej sosem z syropem klonowym.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat poke bowl
Poke bowl to popularne danie wywodzące się z kuchni hawajskiej. Smaczny i zdrowy poke bowl z pieczonym łososiem przygotowany w domu to doskonały pomysł na przystawkę lub danie obiadowe. Przepis na poke bowl jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś, oliwa z oliwek, czosnek, syrop klonowy, olej sezamowy, komosa ryżowa, bulion warzywny, awokado, ogórek, mango, cebula czerwona, szczypior, sezam, sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży oraz sok z limonki.
A jak zrobić poke bowl? Filet z łososia pokrój w kostkę o boku długości około 1 cm. Łososia dopraw, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. W miseczce wymieszaj 1 łyżkę soku z limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tartego imbiru, syrop klonowy oraz olej sezamowy. Komosę wypłucz pod bieżącą wodą, zalej bulionem i przez około 15 minut. Łososia przesuń na brzeg naczynia, dodaj do niego ugotowaną komosę i wymieszaj ją z sokiem po pieczeniu ryby. Awokado, ogórka oraz mango obierz i pokrój w kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Na środek miseczek ułóż porcję komosy, dookoła niej ułóż pieczonego łososia oraz pozostałe składniki. Przed podaniem poke bowl posyp szczypiorkiem, nasionami sezamu i polej sosem.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D, potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując wiesz już jak się robi domowy poke bowl z rybą. Poke bowl to doskonała propozycja na przekąskę lub smaczne danie obiadowe. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania poke bowl dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w poke bowl
Lista alergenów dla poke bowl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze poke bowl
Poke bowl to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Łosoś wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.