Podudzia z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
- Miód (100 g)
- Musztarda (100 g)
- Ocet winny (50 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na podudzia z kurczaka krok po kroku
Nożem natnij każde podudzie i włóż je do miski.
Miód, musztardę, ocet, olej oraz przyprawy wymieszaj.
Następnie wysmaruj podudzia uzyskaną marynatą.
Miskę z udami przykryj folią i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzej do temperatury około 200 stopni C.
Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego pieca i mięso piecz przez około 40 minut.
Gotowe mięso podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw.
Więcej informacji na temat podudzi z kurczaka
Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Mięso to doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Podudzia możesz podać również z dodatkiem kaszy czy ryżu. Mięso drobiowe z piekarnika doskonale smakuje z dodatkiem mizerii lub pomidorów ze śmietaną (w wersji mniej kalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Przepis na podudzie z kurczaka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do ich wykonania potrzebujesz mięsa z ud kurczaka, miodu, musztardy, octu winnego, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu.
A wiec jak przyrządzić podudzia z kurczaka? Wystarczy, że podudzia natniesz nożem, aby marynata lepiej wniknęła wgłąb mięsa. Pozostałe składniki wymieszaj w naczyniu, następnie uzyskaną marynatą natrzyj każde udo. Mięso zwiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce na około godzinę czasu. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. A jak długo piec te smaczne udka? Wystarczy jedynie 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jednak zależne jest to od wielkości jednego udka (większe mogą potrzebować więcej czasu w piekarniku, aby dobrze upiec się przy kości). Gotowe udka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, wtedy smakują najlepiej.
Mięso z kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest cenione przede wszystkim w diecie sportowców. Dodatkowo mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wymierane jest przez osoby odchudzające się.
Podsumowując pomysł na podudzia z kurczaka to doskonały wybór na dodatek mięsny do obiadu. Mięso to smakuje doskonale z wieloma dodatkami, dlatego będzie to doskonała propozycja na wiele obiadów, które się nie znudzą. Mięso drobiowe cenione jest szczególnie w diecie sportowców oraz osób odchudzających się, jednak należy wtedy zrezygnować ze spożywania skóry drobiowej, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
Alergeny w podudziach z kurczaka
Lista alergenów dla podudzi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze podudzi z kurczaka
Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.