Podudzia z kurczaka

Opublikowano: 03.06.2021 r., 11:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone podudzia z kurczaka
Podudzia z kurczaka
Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Doskonale sprawdzą się z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z warzyw sezonowych.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
311 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Miód (100 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Ocet winny (50 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska

Przepis na podudzia z kurczaka krok po kroku

Nożem natnij każde podudzie i włóż je do miski.

Miód, musztardę, ocet, olej oraz przyprawy wymieszaj.

Następnie wysmaruj podudzia uzyskaną marynatą.

Miskę z udami przykryj folią i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzej do temperatury około 200 stopni C.

Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego.

Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego pieca i mięso piecz przez około 40 minut.

Gotowe mięso podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na podudzia z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat podudzi z kurczaka

Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Mięso to doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Podudzia możesz podać również z dodatkiem kaszy czy ryżu. Mięso drobiowe z piekarnika doskonale smakuje z dodatkiem mizerii lub pomidorów ze śmietaną (w wersji mniej kalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Przepis na podudzie z kurczaka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do ich wykonania potrzebujesz mięsa z ud kurczaka, miodu, musztardy, octu winnego, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu.

A wiec jak przyrządzić podudzia z kurczaka? Wystarczy, że podudzia natniesz nożem, aby marynata lepiej wniknęła wgłąb mięsa. Pozostałe składniki wymieszaj w naczyniu, następnie uzyskaną marynatą natrzyj każde udo. Mięso zwiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce na około godzinę czasu. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. A jak długo piec te smaczne udka? Wystarczy jedynie 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jednak zależne jest to od wielkości jednego udka (większe mogą potrzebować więcej czasu w piekarniku, aby dobrze upiec się przy kości). Gotowe udka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, wtedy smakują najlepiej.

Mięso z kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest cenione przede wszystkim w diecie sportowców. Dodatkowo mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wymierane jest przez osoby odchudzające się.

Podsumowując pomysł na podudzia z kurczaka to doskonały wybór na dodatek mięsny do obiadu. Mięso to smakuje doskonale z wieloma dodatkami, dlatego będzie to doskonała propozycja na wiele obiadów, które się nie znudzą. Mięso drobiowe cenione jest szczególnie w diecie sportowców oraz osób odchudzających się, jednak należy wtedy zrezygnować ze spożywania skóry drobiowej, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Alergeny w podudziach z kurczaka

Lista alergenów dla podudzi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze podudzi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
155.81
311.62
Białko (g)
15.12
30.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.78
13.56
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
12.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.35
14.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
10.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.65
7.29
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
3.55
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.00
140.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.00
16.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.69
15.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.34
8.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.77
7.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.38
4.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
158.96
317.92
Potas (mg)
201.42
402.85
Wapń (mg)
13.27
26.54
Fosfor (mg)
147.38
294.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.73
43.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.52
Cynk (mg)
1.42
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny podudzi z kurczaka 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podudzi z kurczaka

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Ocet winny
50 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
46.00