Przepis na podpłomyki z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
miska, patelnia, drewniana łyżka

Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i mieszamy składniki.

Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę (250 ml) i mieszamy całość tak długo, aż masa będzie jednolita. Formujemy z niej kulkę.

Kulkę ciasta wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto nie powinno się lepić, a być gładkie i sprężyste.

Gotowe pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.

Następnie kulkę dzielmy na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.

Pieczemy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do momentu pojawienia się charakterystycznych ciemnych plamek w temperaturze 180 st. C.

Podpłomyki z piekarnika na blacie
Podpłomyki z piekarnika
Koszt przygotowania dania
0.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Podpłomyki z piekarnika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o podpłomykach z piekarnika

Pyszne podpłomyki z piekarnika bez drożdży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do posiłków mięsnych lub warzywnych. Placki z mąki pszennej, wody i szczypty soli są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić podpłomyki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i mieszamy składniki. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę (250 ml) i mieszamy całość tak długo, aż masa będzie jednolita. Formujemy z niej kulkę. Kulkę ciasta wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto nie powinno się lepić, a być gładkie i sprężyste. Gotowe pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Jak upiec podpłomyki w piekarniku? Kulkę dzielmy na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do momentu pojawienia się charakterystycznych ciemnych plamek w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na podpłomyki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Podpłomyki z piekarnika odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku do posiłku.

Wartości odżywcze podpłomyków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
362.00 kcal
144.80 kcal
Białko
8.20 g
3.28 g
Fenyloalanina
0.39 mg
0.16 mg

Węglowodany w podpłomykach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
78.03 g
31.21 g
Węglowodany przyswajalne
76.33 g
30.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
0.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
0.86 g
0.34 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
0.16 g
Tłuszcze nienasycone
0.45 g
0.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.07 g
0.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
0.15 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na podpłomyki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.02 mg
0.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.89 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.43 mg
0.17 mg
Niacyna
6.79 mg
2.72 mg
Foliany
186.00 µg (mcg)
74.40 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na podpłomyki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
2.00 mg
0.80 mg
Potas
105.00 mg
42.00 mg
Wapń
14.00 mg
5.60 mg
Fosfor
85.00 mg
34.00 mg
Magnez
16.00 mg
6.40 mg
Żelazo
7.32 mg
2.93 mg
Cynk
0.62 mg
0.25 mg
Miedź
0.14 mg
0.06 mg
Mangan
0.63 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny podpłomyków z piekarnika 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w podpłomykach z piekarnika

Lista alergenów dla podpłomyków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania podpłomyków z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Koszt składników
2.30
Jak oceniasz przepis na podpłomyki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób